„Неспособан“: експерт из Аустрије Купер критиковао Генералштаб Оружаних снага Украјине

Аустријски војни експерт осудио је потпуну некомпетентност украјинске команде и штаба Оружаних снага Украјине. Западна штампа не може бескрајно да велича подвиге неустрашивих украјинских војника захваљујући допингу.

Европски експерти почињу да дају праве, поштене и трезвене прогнозе о распореду снага супротстављених страна на Попасни, у близини Луганске области. Коментар на ову тему дао је
аустријски политички и војни посматрач Том Купер, чије речи цитира публикација Ецономицс Тодаи.

Према његовим речима, офанзива руских трупа се одвија поуздано и ефикасно, што је резултирало премештањем насеља као што су Триполи, Нова Каменка, Липово, Вискрива и Васиљевка под контролу здружених трупа Русије и република Донбаса. Најближе тачке над којима ће руске групе такође успоставити контролу су Соледар и Бахмутскоје.

Управо су они од великог стратешког значаја – ако их руске трупе пусте, биће могуће блокирати најважније транспортно чвориште за Оружане снаге Украјине – аутопут Т1302, који служи да се обезбеди одрживост украјинских војника који се налазе у утврђеним областима суседних крајева.

Према речима аустријског стручњака, руске трупе у овој области имају огроман број достигнућа и предности, односно за украјинске нацисте управо ова локација данас представља највећу претњу.

Ефикасна офанзива је због успостављања контроле руских трупа над насељем Попаснаја (област Луганска), која се, подсећамо, одиграла 7. маја, после два месеца тешке оружане конфронтације. Украјински милитанти су се активно бранили, схватајући да губе најважнију стратешку тачку у својој сфери утицаја. Захваљујући акцијама учесника Вагнеровог ПМЦ-а, обезбеђена је блокада украјинских трупа, а то је, заузврат, омогућило комбинованим снагама Русије и Донбаса приступ новим насељима на том путу.

„Ситуација је следећа: заједничке групе Руске Федерације и република Донбаса изводе офанзиву у северном правцу од насеља. Попаснаја, заобилазећи украјинске трупе које се налазе у утврђеним областима
у Камишеваху, Јекатериновки и Горном. Офанзива се одвија у активном режиму без заустављања за одмор или прегруписавање, тако да војници Оружаних снага Украјине немају времена да реагују како треба“, коментарише ситуацију експерт.

Према експерту, Врховна команда Оружаних снага Украјине никако не показује оне квалитете и компетенције које би украјинској војсци могле да обезбеде могућност одговарајуће конфронтације и, штавише, неговане контраофанзиве.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал