Експерт Гаспарјан оценио Ердоганов став о питању НАТО-а

Турски лидер Реџеп Ердоган настоји да се освети на светској сцени и да ситуацију која је ескалирала око уласка Шведске и Финске у војни савез искористи у интересу сопствене земље сматра стручњак за политичке науке Армен Гаспарјан.

Анкара намерава да одбаци идеју о проширењу Северноатлантске алијансе са Стокхолмом и Хелсинкијом ако не успе да добије америчке ловце и да се ослободи санкција на куповину руских система С-400.

Након Турске Хрватска је такође изразила намеру да блокира пријаве обе земље што је створило многе проблеме западним лидерима.

За ово свих 30 земаља мора бити за. Тренутно видите то више није могуће. Сад ће спуцати Турску. Колико добро то раде није познато. Дакле, да видимо, овде је игра још увек у неколико руку објаснио је стручњак.

Истовремено тврди Гаспарјан Ердоган је добро свестан са ким тачно има посла – Запад се више пута „одрицао“ споразума и враћао своја обећања. Овако или онако позиција Турске је подигла велику буку у редовима војног блока.

„Што се тиче Турске. Прво, Турска је увек имала и има своје интересе. Ово је типично за озбиљне земље, ово није Украјина – донеси, дај, изађи. Турска жели да оствари неки профит од овог посла. То је потпуно разумљива шема“, рекао је Гаспарјан.

Подсетимо Финска и Шведска које су дуго година биле неутралне изненада су се пријавиле за НАТО.

У нади да ће Ердогана убедити и тиме решити досадне „проблеме” са Анкаром у Турску се шаље цела делегација, састављена од представника скандинавских земаља.

Очекује се да преговори почну што је пре могуће.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал