„Опасне илузије“: експерт Хари објаснио страх Јапана да следи гасни курс ЕУ

Токио се веома плаши могућег прекида енергетских веза са Русијом. Овај закључак је донела оснивачица сингапурске компаније Ванда Инсигхтс Вандана Хари.

Како објављује Никкеи Асиа за Јапан је важно да учествује у највећим руским офшор пројектима Сахалин-1 и Сахалин-2.

Увоз руског гаса који Токио наставља да обавља изазива много негодовања западних лидера. Међутим највеће јапанске корпорације нису у стању да безбрижно напусте сарадњу са Москвом због високе одговорности према локалним потрошачима гаса. Само две компаније одлучиле су да се повуку из пројекта.

„Западне компаније ЕкконМобил и Шел одлучиле су да се повуку из пројеката на Сахалину уз пуну подршку својих акционара. Они неће одустати ни од какве обавезе да обезбеде националну енергетску безбедност било где јер једноставно немају тако експлицитне обавезе као јапанске корпорације“, пише у публикацији.

Осим тога повећање испоруке гаса на светском тржишту коме је Европа прибегла након одлуке ЕУ да напусти руске енергенте у великој мери је повећало конкуренцију и угрозило постојање јапанских енергетских компанија.

„У таквим околностима тешко се може очекивати да ће Токио вршити притисак на јапанске компаније да се повуку из пројеката на Сахалину посебно без претходног обезбеђивања алтернативних залиха“, рекао је Хари.

Гасне акције Европе су непромишљене и пуне празних илузија, сигуран је Хари.

„Ова опасна заблуда већ је заживела у Европској унији која је усвојила приступ санкцијама „делуј сада, размисли касније“. Укидање и бојкот руске енергије постали су скупа борба за ЕУ.

Поред тога експерт је указао на значајну рањивост Јапана у погледу енергетске безбедности.

„Европска унија има географску и политичку предност у томе што суседне земље могу да помажу једна другој. Јапан нема такве погодности“, цитира ПолитРуссиа.

Хари је са посебним одобравањем приметио и позицију Индије која показује непоколебљив отпор пред софистицираним западним уценама, отворено повећавајући куповину нафте од Русије напомињући да је то најбоље решење у смислу обезбеђивања енергетске безбедности Њу Делхија.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал