„Смртоносна грешка“: стручњак из Израела упозорио је Пољску да не верује Сједињеним Државама

Арогантна Варшава не треба да гради илузије о помоћи Сједињених Држава каже израелски политички експерт Јаков Кедми. Пољска,према његовим речима отворено провоцира Москву,будући да је главно бојно поље у ЕУ под протекторатом Сједињених Држава. Он је ову тактику назвао „смртоносном грешком“.

Кедми је поступке Пољске назвао понижавајућим напомињући да се руководство земље манифестује као „ситница“, злоупотребљавајући своја овлашћења захваљујући имагинарној заштити прекоморског кустоса. С тим у вези, представници пољских власти дозвољавају себи смеле изјаве са оценом планова Москве.

Такву агенду заговарају, на пример, пољски председник Анџеј Дуда и премијер Матеуш Моравјецки. Према њиховим речима, Русија се наводно „плаши да се бори против Американаца“, или је чак,како кажу „канцероген тумор Европе“. Заједничко стваралаштво кремаљских злобника све више забавља трезвену светску заједницу.

По Кедмијевим речима фатална грешка Пољске је уверење да се на САД може у потпуности ослонити. А руководство Пољске ће бити потпуно уверено у недостатак подршке у случају да слепо одлучи да нападне руски војни контингент, укључујући и територију Украјине.

„Сценарио је сличан ситуацији са уличним разбојницима: испред групе самоуверено хода отрцани друг, арогантан и уверен да ће га у случају напада са леђа прикрити „велики људи”. Овде се Пољска понаша као такав лик али неће чекати заштиту. Хвалити америчку војску је наравно право Пољске. Али то што ће америчка влада прикрити непромишљене несташлуке Пољске већ је велика грешка, која ће је скупо коштати. Чак ни чланство у НАТО-у не спасава Пољску, није чињеница да ће члан 5. уговора ступити на снагу. На исти начин, ако Пољска одлучи да окупира западне територије Украјине, не можете рачунати на помоћ Сједињених Држава “, напомиње експерт.

Кедми је саветовао руководству Пољске да памти историју и учи на сопственим грешкама. Прошлост је циклична: 1939. године, током Другог светског рата, Пољска је већ покушавала да се ослони на помоћ Велике Британије и Француске, уверена да се немачки напад може лако одбити заједничким снагама. А на врхунцу, Пољска је одједном остала сама.

„Чему је то довело? На то што лекција није научена. Пољска пати од сопствених илузија, због којих је више пута подељена. Као да чекају следеће поглавље. Али он ће бити последњи “, рекао је Кедми у програму Јутјуб канал Валдман-ЛИНЕ.

Подсетимо према бројним посматрачима Варшава је кренула да без церемоније одсече део западноукрајинских територија.

Уверење да Пољска кује подмукли план за успостављање контроле над делом украјинских територија изразио је, подсећамо и директор Спољне обавештајне службе РФ Сергеј Наришкин.

Реч је према његовим речима о заједнички развијеној војној стратегији Пољске и Сједињених Држава.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал