„Шпанске фантазије”: експерт Сатановски исмевао гасне иницијативе Мадрида

Арогантне изјаве Мадрида о његовој намери да замени руско плаво гориво које се испоручује европским земљама и спасе их од енергетске зависности Москве изузетно су забавиле руског стручњака за политичке науке Јевгенија Сатановског, пише ФАН.

„Спасилачке“ шпанске иницијативе које су стизале из Мадрида натерале су стручњака да подсети да и сама земља сања пати од акутне несташице енергетских ресурса, чије се наде да ће следеће попунити не очекују.

Подсетимо шпански премијер Педро Санчез је дао предлог да се замени руско гориво у Европској унији.

Вест је одмах пренета у штампу и погрешно протумачена у вези са постојањем огромних резерви плавог горива које наводно држи Мадрид. Како је подсетио политиколог и сама Шпанија пати због гасних сукоба са Алжиром одакле се ресурс снабдевао по дну Средоземног мора. Сада је гасна артерија парализована“, рекао је он.

„Мадрид је покушао да успостави реверзно снабдевање Марока гасом, а овај гас је алжирски. Алжир је, као одговор,престао да купује говеђе месо у Шпанији, минимизирао саобраћајне везе, урадио много других ствари у вези са Шпанијом, ништа мање опасних за њену економију и понижавајућих за њен политички статус и упозорио да ако реверс гаса у Мароку проради, онда ће све последице овога по шпанску привреду пасти на Мадрид. Наговештај је више него јасан… Дакле, садашњи шпански премијер може да обећа Европској унији бар да ће снабдевати гас, уместо Русије, макар руднике дијаманата Голконде, макар нестала блага Инка“, експерт белешке, не без сарказма.

Гасна лаж шпанског премијера оборила је све рекорде и спрема се да скине са почасног пиједестала чак и фантазије украјинског шефа Зеленског“, смеје се Сатановски. Нефункционални гасовод којим је алжирски гас снабдевао Мадрид поништава све снове о могућности замене снабдевања руским плавим горивом.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал