Хрватска укида ЈМБГ

Матични бројеви грађана који су одређени до дана престанка важења Закона о матичном броју неће се брисати из постојећих евиденција.


Хрватска влада је у скупштинску процедуру данас упутила предлог закона о престанку важења Закона о матичном броју којим се укида коришћење те идентификационе ознаке хрватских држављана која служи за повезивање података у службеним евиденцијама. Јављају агенције преносе медији.

Даном престанка важења закона о матичном броју престаће да се одређују матични бројеви грађана и на тај начин ће се укинути та идентификациона ознака за којом, након уласка у пуну примену, личног идентификацијског броја (ОИБ) не постоји потреба-рекао је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

Матични бројеви грађана који су одређени до дана престанка важења Закона о матичном броју неће се брисати из постојећих евиденција те ће моћи да се користе за повезивање и размјену података у оним случајевима кад се повезивање података неће моћи извршити коришћењем ОИБ-а, међутим не као основна и стална идентификациона ознака грађанина, већ као контролни механизам.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал