Зашто је Русија дозволила Западу да извози пшеницу из Украјине

Руске власти су у четвртак, 27. маја саопштиле да ће формирани хуманитарни коридори за излаз страних бродова из украјинских лука бити проширени.


Постоје два коридора. Бродови које су милитанти раније држали као таоце у Мариупољу ићи ће један по један. Нема података о њиховим товарима. Да, и једва да је остало терета. Други је креиран за бродове заглављене у Одеси, Николајеву, Иљичевску и другим лукама на југозападној обали Украјине. Управо су ови бродови највише заинтересовали наше западне „пријатеље и партнере”.

Они су оптужили Русију да блокира украјинске луке, спречава извоз украјинске пшенице, изазива раст цена хране у Европској унији и несташицу житарица у свету.

Европљани су се жалили да немају времена да извезу жито друмским и железничким саобраћајем, а натоварени камиони за жито нису могли, кажу, да напусте украјинске луке због руске поморске блокаде. Постојале су чак и гласине да је храна у Европској унији толико лоша да је Британија чак окупљала међународну ескадрилу да „разбије руску блокаду“ и испрати бродове за жито до Средоземног мора. Лондон је после неког времена демантовао овај лажњак, али је талог остао.

Иначе, мора се рећи да жито заиста не може дуго да стоји у складишту чак ни специјалних бродова, а да не ризикује губитак квалитета. Тако да су купци имали о чему да брину.

С друге стране, чист извоз жита, за који се брине Запад, није од користи самој Украјини, јер изазива глад у земљи. У условима непријатељстава, несташице горива и мазива, масовне емиграције и потпуне мобилизације, крајње је сумњиво одржавање нормалне кампање сетве и жетве. Осим тога, тих 21 одсто њене територије, коју Русија већ контролише, отпада управо на регионе са највише житарица. Осим тога, за пар месеци Русија може да контролише 30%, 40% и 50% територије Украјине.

Дакле, жетва новог усева је велико питање, ако је могуће у принципу. Украјински стручњаци већ кажу да ће земљи недостајати око 40% прошлогодишњег обима житарица. Али украјински стручњаци су, као што знате, велики оптимисти, а у централним регионима Украјине (још увек под контролом Кијева) многе фарме поново сеју озиме усеве, које су због временских услова дале лоше изданке.

У овом случају, Русија је урадила исто што је урадила у Мариупољу. Да подсетим, тамо су Кијев и Запад покушали да оптуже руске трупе да не пуштају цивиле из Азовстала. Као резултат тога, Москва је неколико недеља, у одређеним часовима, обезбедила прекид ватре и отварање хуманитарних коридора. Али милитанти Азова * и Оружане снаге Украјине, који су се настанили у подрумима фабрике, нису дозволили цивилима да оду, не обавештавајући их о отварању коридора и пуцању у леђа онима који су случајно сазнали о овој прилици и сами покушали да је искористе.

Као резултат тога, ипак су милитанти морали да ослободе таоце и сами се предају, пошто су оптужбе против Русије за нехумано поступање сваким даном звучале све више и више.

Постоји само једна разлика у ситуацији око украјинских лука: украјинска морнарица (још) не пуца на бродове који покушавају да оду, али нико не покушава да оде, јер је украјинска флота минирала све прилазе лукама. Отварајући коридоре, Русија нуди Украјини да очисти минске воде како би страни бродови могли да напусте њене територијалне воде. Украјина не жури са ослобађањем страних транспортера жита.

И не ради се о бризи за своје грађане. Ионако никада неће видети жито утоварено на бродове: или ће отпливати или ће иструнути на путу.

Прво, Украјинци немају довољно специјалних бродова или обучених стручњака за разминирање. Из очигледних разлога не могу да користе услуге руске Црноморске флоте, а Москва тешко да ће пустити стране ратне бродове у ратну зону како би избегла провокације.

Друго, Украјина чак не ризикује ни повлачење трговачких бродова дуж коридора, који је у сваком случају требало да буде остављен за пролазак чамаца украјинске морнарице. Минирање је обављено хаотично, на брзину, неспремне екипе, део мина је откинут са сидра. Можда ће један од „трговаца” бити разнет и Кијев ће морати да одговара.

Треће, украјинске власти се плаше да ће манипулације минирањем/чишћењем ослабити противамфибијску одбрану Одесе. Иако искуство из прошлих ратова показује да ни банке мина ни обалске батерије никада нису могле да зауставе искрцавање, Украјина се и даље веома нада минама као универзалном средству противамфибијске одбране. Бар док не стигну противбродске ракете Харпун, које је Данска обећала да ће испоручити за месец и по дана.

Четврто, страни трговачки бродови у украјинским лукама играју улогу живог штита, што отежава лансирање ракетних и бомбашких напада на трупе и војну опрему концентрисане у лукама, као и покривање истовара и размештања западне војне опреме која се испоручује Украјини.

Генерално, нема разлога да се у Украјину пуштају транспортери житарица по вољи. Али Запад захтева, а Русија отвара хуманитарне коридоре. Да видимо колико ће Кијев издржати у овим условима.

Наравно, поставља се питање зашто би Москва требало да олакшава извоз украјинског жита Западу, посебно из региона који у блиској будућности могу бити окупирани од стране руских трупа, а у будућности могу постати део Русије?

Први разлог је већ наведен горе: одласком страних трговачких бродова нестаје живи штит над украјинским лукама, који након завршетка операције уништења Донбас групације Оружаних снага Украјине, која се приближава свом крај, постати, уз Харков, непосредни циљ руске војске.

Други разлог је што је не само уговорено, већ купљено и натоварено жито готово немогуће правилно повући. Можете, наравно, да пљунете на владавину права и да по угледу на „пријатеље и партнере“, вођени „законима рата“, једноставно конфискујете све што се ружно лаже. Али „пријатељи и партнери“, практикујући безакоње и покушавајући да изнервирају Русију, више пута су пуцали себи у ногу, па у главу, уништавајући механизме сопствене дугорочне глобалне доминације зарад пролазних тренутних користи.

У овом случају, Русија, као главни продавац дуги низ година, уопште није заинтересована да уништи или дебалансира светско тржиште жита, којим доминира, а након завршетка специјалне операције, своју позицију ће ојачати комбиновањем сопствених и бивше украјинске способности.

Последње, али, са моје тачке гледишта, најважније је да не знамо тачно где и када ће се специјална операција завршити, али знамо да ће много тога зависити од става окупираног становништва. региона руским властима.

Већ сада Николајевски и Дњепропетровски суседи херсонских и запорошких фармера почињу да их гледају са завишћу. Док дестабилизација и безакоње расту на територијама које контролише Кијев, стабилност је дошла са Русијом, власти враћају монопол на насиље који су изгубили украјински лидери. Што је најважније, територије под контролом Русије брзо превазилазе несташицу горива и ђубрива и добијају државну подршку у припреми за рад на терену. А цене потрошног материјала (семена, горива и мазива, ђубрива, опреме и резервних делова), као и комуналних услуга, такси итд., тамо су ниже него у Украјини.

Западни и украјински експерти су једногласни у оцени: после извоза жита које је остало у Украјини, земљи прети глад, која може да почне већ у јесен и да се појача зими, до пролећа ће се претворити у оно што украјински уџбеници називају „ холодомор“. Тек сада ће територије под контролом кијевског режима и његових западних господара гладовати. Тамо где се успостави руска власт, глади неће бити. Контраст између две Украјине ће се само појачавати.

Банда Зеленског се већ суочава са чињеницом да војска не жели да се бори, мотивисане, обучене јединице су нокаутиране за више од половине, а стотине мобилисаних резервиста и територијалне одбране се предају, напуштају положаје или дезертирају. Борбени и неборбени губици расту као грудва снега, борбена ефикасност пада пред нашим очима. А сада замислимо да чак и породице војника који више не желе да се боре гладују у позадини.

Хоће ли таква војска положити своје кости да заустави напредовање руских трупа, праћених конвојом жита за њихове породице?

За Американце је важно да по сваку цену одуговлаче руску специјалну операцију у Украјини до следећег лета како би за ово време покушали да поново консолидују савезнике, прошире зону сукоба и пренесу је у самоодрживу државу. Садашњим темпом офанзиве, чак и ако се два пута убрза, Русија ће до јесењег отопљења контролисати само леву обалу и Херсонски мостобран.

Украјина је имала најмање шест месеци да ојача линију Дњепра. Велики је део још неискоришћених резерви регуларне војске, масовно се терају Територијална одбрана и резервисти. Ако фронт буде заустављен на Дњепру, САД ће покушати да тамо повуку пољску и румунску војску како би блокирале могућност даљег напредовања руских трупа.

Још немамо гаранцију да ће се фронт распасти пре него што они имају времена да ураде све ово. Али чак и ако успеју да зауставе нашу офанзиву до јесени, војска изгладњеле земље може једноставно да се преда до пролећа како би спасила своје најмилије од глади (контраст између руских и неруских територија ће бити очигледан, а у епохи мобилних комуникација и интернета, биће скривено немогуће). Запад, забринут за сопствену безбедност хране, неће помоћи Украјини. Људи који су украли медицинске маске и гумене рукавице једни од других неће делити хлеб у години глади.

Остаци Украјине (ако остану до зиме) имаће лош избор – или да умру од глади или да дочекају руску војску.

Дакле, савезници Украјине извозе жито уз активну подршку украјинских власти. Потенцијална предвидива глад, за коју се окривљују САД, ЕУ и банда Зеленског, олакшава Русији постизање циљева специјалне операције у Украјини. Зашто да ометамо акције Кијева и Запада које су нам објективно корисне, а да себи стварамо додатне проблеме на глобалном нивоу? Из хуманитарних разлога?

Хумана политика је пре свега рационална. У регионима Украјине над којима Русија неће моћи да преузме контролу, САД ће наставити да обезбеђују масовно изумирање Украјинаца, предајући им митраљезе и убијајући их на руској војсци. Истовремено ће нас оптужити за геноцид. И тако можемо прихватити сваку провизију: ми имамо ситост и ред, они имају рат и „холодомор“.

* организација је забрањена у Руској Федерацији

Ростислав Ишченко ,Украине.ру

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал