Руски генерал: Америка упозорила Пољску

Сједињене Америчке Државе, страхујући од директне конфронтације Северноатлантске алијансе и Русије, забраниле су Пољској да своје војнике шаље у Украјину, изјавио је бивши командант Ваздухопловно-десантних трупа Русије генерал-пуковник Георгиј Шпак.

Шпак је у интервјуу за „РТ“ прокоментарисао вежбе на западу Белорусије и одговорио на питање јесу ли ти маневри припрема за пољску инвазију.

„Пољаци под националном заставом неће кренути ни на Белорусију, ни на Украјину. У Донбас, Лавовску или Тернопољску област могу да пошаљу плаћенике, добровољце, волонтере – како год их звали, али никако пољске војнике. Пољска улази у НАТО, а један пуцањ од стране НАТО-а у правцу Русије означио би почетак трећег светског рата. То схватају сви и, мислим да је Варшава добила од Вашингтона веома јасне инструкције: не иницирати ништа. Америка не жели да страда због Украјине или Пољске“, истакао је бивши командант Шпак.

Генерал-пуковник је такође додао да ће се у случају почетка трећег светског рата, човечанство суочити са глобалним нуклеарним сукобом, у ком „неће бити победника“.

„Што се тиче вежби у Белорусији, то су стандардне војне мере као одговор на маневре НАТО трупа са друге стране границе. Западни војни блок сада изводи целе серије, једну за другом. Александар Лукашенко показује да је и он спреман да реагује у сваком тренутку“, додао је он.
Раније је чеченски лидер Рамзан Кадиров изјавио да је Пољска настала захваљујући СССР и опстала захваљујући Русији. Он је упозорио да ће Пољска нестати исто тако брзо како је и настала, уколико не престане да трује.

Крајем априла министар одбране Русије Сергеј Лавров навео је да је Пољска једина чланица НАТО-а која жели директан војни сукоб са Русијом. Такође, шеф Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин оценио је да САД и Пољска разрађују планове успостављања војно-политичке контроле Варшаве над „историјским поседима“ у Украјини.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал