Ватикан: Папа Фрања именовао 21 новог кардинала, већина њих нису из Европе

Поглавар римокатоличке цркве папа Фрања именовао је 21 новог кардинала, већина њих нису из Европе, који су се истакли у католичкој хијерархији током већег дела историје цркве. Именовани ће примити престижну црвену кардиналску капу од папе Фрање на конзисторијској церемонији у Ватикану 27. августа, а њих 16 је млађе од 80 година.

Млађи кардинали ће имати право да гласају за избор наследника папе уколико буде организована конклава, у којој се понтифекси тајно бирају.

Папа Фрања је прочитао имена својих изабраника након што се традиционално обратио са отвореног прозора Апостолске палате јавности на Тргу Светог Петра.

Међу онима које је папа изабрао добију престижни црвени шешир биће два прелата из Индије и по један из Монголије, Гане, Нигерије, Сингапура, Источног Тимора, Парагваја и Бразила.

Одлука је у складу са одлучношћу папе Фрање да црквене вође буду одраз глобалности католичке цркве.

Ово је осма група кардинала коју је папа именовао откако је постао понтиф 2013. године.

Он је именовао већину оних који имају право гласа на конклави, што је повећало вероватноћу да ће за свог наследника изабрати некога ко дели његове приоритете, медју којима је и фокос на оне који живе на маргинама друштва.

Укупно 131 кардинал је сада довољно млад да изабере папу, док број кардинала који су престари да би гласали износи 96.

Папе су традиционално бирали своје најближе саветнике и сараднике у Ватикану из редова кардинала, који су названи „принчевима цркве“.

Бета

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал