Амбасада Ирана: Убиство иранског пуковника је чин државног тероризма

Иранска амбасада у Београду најоштрије је осудила убиство пуковника иранске револуционарне гарде Сајада Ходајарија и окарактерисала овај чин као планирани акт државног тероризма.

„Нажалост, након терористичког чина, који се десио 22. маја 2022. године, убијен је пуковник Сајад Ходајари, активан и утицајан борац против тероризма и ИСИС-а.

Према доступним доказима, овај терористички акт је планиран и изведен као наставак систематских и мрежних атентата на недужне грађане и иранске научнике, као једно од главних оруђа за остварење нелегитимних намера у спољној политици појединих режима. Извршење оваквих дела је у супротности са Повељом Уједињених нација, принципима међународног права и основним људским правима, те несумњиво представља озбиљну претњу за мир и стабилност у регион и свету, а чије ће последице осетити они који подржавају терористе. Наставак ове врсте државног тероризма отворено је довео у питање владавину права и изазвао све већу забринутост у међународној заједници. Отуда ће ћутање пред овако провокативним актом охрабрити извршиоце и наручиоце атентата да наставе своје погрешне поступке и срамне акте који су у супротности са међународним правом.

Исламска Република Иран, као жртва тероризма, више је од четири деценије на челу практичне и озбиљне борбе против тероризма у региону. Овакви терористички акти не само да неће поткопати политику и одлучност Исламске Републике Иран, која је одувек била на челу ове борбе у региону, већ ће и ојачати нашу решеност да наставимо ту борбу.

Међународна заједница би требало да буде озбиљно забринута због опасних последица оваквих терористичких аката на одржавање међународног мира и безбедности, и као меру да се томе супротстави, најоштрије осуди оваква брутална убиства држављана других земаља.

Исламска Република Иран, уз предузимање свих неопходних мера да заштити свој народ и своје интересе, искористиће све расположиве механизме да починиоце овог терористичког злочина и њихове присталице приведе на одговорност“, наводи се у саопштењу иранске амбасаде.
Пуковник иранске Револуционарне гарде, Сајад Ходајари убијен је испред своје куће у Техерану.

Ходајари, који је извесно време провео на сиријском ратишту, убијен је са пет метака које су, са мотора, испалила два нападача.
Одмах после пуцњаве, иранске обавештајне службе покренуле у опсежну потрагу за нападачима.

Власти у Техерану су за ово убиство оптужиле Израел.

Иранска Револуционарна гарда саопштила је да је, током досадашњег тока истраге, ухапшена група припадника израелске обавештајне службе.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал