Чавушоглу: Турска се неће придруживати санкцијама против Русије

Турска се неће придруживати санкцијама против Русије, изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.

Мевлут Чавушоглу (фото: Лола Ђорђевић)

„Санкције против Русије су погодиле и Турску. Нашу позицију разумеју и она се мора разумети с обзиром на нашу посредничку улогу. Наш став је јасан, ми се нећемо прикључити санкцијама и нећемо дозволити да се то ради преко нас“, рекао је Чавушоглу.

Шеф турске дипломатије је рекао да Анкара планира да током посете министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврвова размотри могућност отварања безбедносног коридора у Црном мору за транспорт житарица.

Планирано је да Лавров посети Турску 8. јуна, рекао је Чавушоглу и додао да ће шефа руске дипломатије пратити и војна делегација, која ће се састати с колегама из турског војног ресора.

Мевлут Чавушоглу је, такође, напоменуо да је председник Украјине Владимир Зеленски током телефонског разговора с председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом изјавио да жели да се састане с руским председником Владимиром Путином.

„Буквално јуче током разговора Зеленски је рекао да жели да се састане с Путином. Турска наставља да улаже напоре“, рекао је Чавушоглу.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал