Лидери ЕУ постигли договор: Ембарго на две трећине увоза руске нафте

Шефови држава и влада земаља Европске уније постигли су договор о увођењу ембарга на увоз две трећине руске нафте, саопштио је шеф Европског савета Шарл Мишел.

Шарл Мишел. Празне столице се неће толерисати

„Постоји договор о забрани увоза руске нафте у Европску унију. То ће одмах обухватити више од две трећине увоза руске нафте“, истакао је Мишел.

Како је додао, договорени пакет санкција „обухвата искључивање највеће руске банке, ‘Сбербанке’ из СВИФТ-а“.

Ограничења ће предвиђати и „забрану емитовања још три државна руска телевизијска канала“. Такође, како је прецизирао Мишел, предвиђене су и санкције против физичких лица.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је изнела нешто другачије информације. Наиме, како је саопштила на друштвеним мрежама, ембарго ће „до краја године обухватити око 90 одсто увоза руске нафте у ЕУ“.

Како је прецизирао премијер Белгије Александар Де Кро, ЕУ намерава да уведе делимичан ембарго на руску нафту, а од њега ће бити изузете Мађарска и Чешка. Тако ће Праг моћи привремено да настави да купује дизел из Русије, а Будимпешта ће добити на времену како би модернизовала своје капацитете за прераду нафте.

„Постоји и заједничка клаузула која омогућава земљама, које су суочене са прекидом испорука мимо своје воље, да купују руску нафту из других извора, поред нафтовода“, рекао је Де Кро.

Огласила се и „Сбербанка“ саопштењем да банка ради нормално, те да искључивање из СВИФТ-а не мења актуелну ситуацију у међународним трансакцијама.

Раније је саопштено да је Европска унија разматрала опцију увођења ембарга на нафту која се испоручује морским путем. То би омогућило Мађарској и појединим другим земљама да наставе да добијају нафту цевоводом „Дружба“ одређено време. Управо је Мађарска неколико седмица блокирала предлог о ембаргу. Шести пакет санкција још увек није одобрен.

Земље Европске уније су до сада усвојиле пет пакета санкција против Русије због ситуације у Украјини.

Европска комисија је у марту предложила да се изради специјални план за Европску унију који ће омогућити да се потражња за руским гасом у овој години смањи за две трећине, односно за око 100 милијарди кубних метара.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал