Шолц: Русија се суочава са последицама због својих акција у Украјини

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да одлука самита ЕУ предвиђа ембарго на 90 одсто нафте која се увози из Русије.

Немачки канцелар Олаф Шолц сматра да је важно да ЕУ настави политику санкција Русији. Он је такву изјаву дао у уторак на конференцији за новинаре након ванредног самита ЕУ.

„Важно је да наставимо са [увођењем] санкција“, рекао је шеф немачке владе. „Овај шести пакет санкција је једногласно усвојен“, рекао је он, оценивши да су одлуке самита ЕУ сигнализирале кохезију заједнице. „Русија се суочава са последицама за своје поступке који имају озбиљан утицај на економске прилике и благостање“, тврди Шолц. „Санкције имају јасну сврху – да подстакну Русију да оконча овај рат, повуче своје трупе и преговара о разумном и праведном миру са Украјином“, рекао је он.

Шолц је рекао да одлука самита ЕУ предвиђа ембарго на 90 одсто нафте која се увози из Русије. „Изузетак је направљен за нафту из Русије, која се гасоводима допрема у неке земље у Европи“, рекао је он. Према његовим речима, циљ је да се до краја године напусте нафтни производи из Руске Федерације.

Одговарајући на питање о могућој национализацији рафинерије Росњефта ПЦК Раффинерие ГмбХ у граду Шведу (савезна држава Бранденбург) на североистоку Немачке, Шолц је напоменуо да ће власти одредити „који ће пут бити прави“. Он сматра да је ту пре свега важно сачувати радна места.

Канцеларка је рекла и да је председник Украјине Владимир Зеленски видео-линком обавестио лидере земаља ЕУ о тренутној ситуацији у својој земљи.

„Француски председник и ја извештавали смо о нашим преговорима са руским председником, током којих смо инсистирали да Русија прекине овај рат и повуче своје снаге“, рекао је Шолц. Осим тога, према његовим речима, са Путином је разговарано о хуманитарним питањима.

Самит ЕУ, после скоро месец дана дебате, усагласио је шести пакет санкција Русији, који би, поред делимичног одложеног ембарга на руску нафту, требало да обухвати и проширење црне листе, искључење Сбербанке и још две руске банке из СВИФТ-а и забрану емитовања у ЕУ три руска ТВ канала, наслови који ће бити објављени након коначног одобрења санкција.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал