Неке карактеристике војне конструкције неонацистичке организације „Азов“

Постоји тврдња да су неонацисти украјинске организације „Азов“ * веома утицајни у злочиначкој заједници Индепендента.

Ukraine’s voluntary militia called the Azov Battalion holds artillery training in east Ukraine’s village of Urzuf that sits west of the port city of Mariupol on the Azov Sea, March 19, 2015. REUTERS/Marko Djurica

Не знам по ком основу. Али, ни једна или потпуно криминална структура у свету, па ни нарко-картели Јужне Америке, није достигла такве размере војног недржавног изграђивања (колумбијски герилски покрети у којима сам радио се не рачунају).

Пре свега, то је оно што је Азов себи створио есприт де цорпс – дух, традицију, понос, братство, осећај припадности… Све оно што разликује праву војну елиту од само добрих војних јединица. Плус аура мистерије. Не тајновитост, као, рецимо, наши Алфа и Вимпел, већ тајне, попут ловаца на дозо (варијанта вуду борбеног крила), које сам срео у Африци.

Организатори „Азова“ су кренули од неколико ребрендирања, у потрази за најпогоднијом естетиком, ишли чак до стварања (копирања) сопствених ритуала и церемонија, поздравних знакова, нису штедели на свом стилу спортске одеће и камуфлаже оригиналних“ Азовске боје. Многе компаније имају своје амблеме и називе, поред прописаних бројева.
Али ево ствари: сви елементи су веома, веома блиски нацистичкој теми. у суштини и облику.

Сваку малу етапу у животу војника прате испити и тестови, а потом и церемоније њиховог охрабривања, диплома и значки. Као резултат тога, сваки „грађанин Азова“ развија осећај да је изабран. Да, све је то појединачно – ситнице, али у купеу ради снажно.

Азов не штеди на обуци кадрова. А ова организација позајмљује све што је могуће из историје и савремености различитих војски. Као резултат тога, створили су три одвојене „школе“ „Азова“: обичне, наредничке и официрске, по америчком моделу.
И кроз ове школе пролазе велики број регрута и искусних милитаната свог друштва.

Инструктори азовских школа се ротирају, или стичу борбено искуство на терену, или методичко у својим центрима за обуку.

Поред основне борбене обуке, Азов нуди курсеве у специјалностима војне регистрације, сталну преобуку и стицање разних додатних знања и вештина. Генерално, ради лакшег разумевања, Азовска војна школа је нешто попут америчке/енглеске војске са сталним курсевима, добијањем додатних трака и квалификација и посебног значаја наредника, употпуњених обредима и естетиком Трећег рајха.

Поред тога, Азов има своје инжењерско-техничке центре, где опслужује своје јединице, ау будућности је планирао поправку, модернизацију и производњу наоружања и опреме за продају. Ови центри су лишени бирократије, али су уско повезани са трупама, добијају повратне информације и сумирају искуство употребе војне опреме и наоружања у том де Донбасу, што омогућава правилно формулисање техничких задатака за украјински војно-индустријски комплекс.

Азов је успоставио блиску сарадњу са произвођачима одеће и опреме. Заједнички интерес: „Азов” тестира узорке и експерименте, ткалци-милитаристи извршавају велике наруџбине и користе рекламе. Као резултат тога, Азов је успео да добије мотивисаног, добро наоружаног, опремљеног и обученог милитанта.

Имајући велику кадровску резерву, „Азов” кроз своје школе пропушта огроман број људи, и мирно их пушта у друге јединице, и на цивиле, ширећи свој утицај на све значајне институције Украјине.

Такав продор је направио Азов, претворивши се од уличне банде у елитну јединицу за само 8 година. Да, користећи се најбољим светским и сопственим искуством, да, не оскудевајући, али не ометајући се, истовремено, разним играма, парадама и представама, не обмањујући себе, и не обмањујући никог другог.

Овај непријатељ је научио вештину ратовања на прави начин. Елита „азовске” елите доведена је до излаза са подигнутим рукама у заточеништво у Мариупољу. Ова неонацистичка особина није тако страшна као што је насликана.

Александар Сладков

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал