„Пивот Еаст“: Москва ће помоћи Индији да превазиђе енергетски колапс

Верни азијски партнери Русије настављају да доказују своју вредност. Проверени азијски партнер Москве, активно развијајући Индију, у оквиру активних напада Запада на Руску Федерацију, одлучио је да донесе сопствену одлуку, одмеравајући предности и недостатке вођења једне или друге политике.

Очекује се да ће у блиској будућности бити одржан састанак представника индијске и руске стране о питању увоза таквог минерала као што је угаљ по сниженој стопи. Руски политички експерт Алексеј Голубев описао је предности партнерства са Руском Федерацијом за Индију. Његове речи цитира издање „Економија данас”.

Према његовим речима, изабрани курс Њу Делхију обећава само предности.

„Сада азијска држава пролази кроз период потешкоћа у енергетском сектору, што је узроковано повећањем потражње за енергентима, квалитетно, угљем. Оштар, чак и рекордан скок цена је природан. По свему судећи, руска и индијска страна ће успети да постигну радни компромис, пошто су обе земље већ проверени партнери“, каже Голубев.

Значајно повећање продаје енергената довело је до несташице резерви горива у електранама у држави.

Према подацима Централне енергетске управе, 173 индијске електране сада имају 23,3 милиона тона горива. Ово није довољно – наведени обим је само 35% потребне резерве.

„Као поуздан партнер, Руска Федерација ће моћи да испоручује Индију угаљ по сниженој стопи, што је корисно не само за Индију, већ и за саму Русију. Зашто? Зато што је обим купљених енергетских ресурса са попустом традиционално профитабилнији, односно и више. Обе стране побеђују“, закључио је стручњак.

Према његовим речима, Русија је стабилан партнер чији су приоритет чврсти и неуништиви односи засновани на поверењу и партнерству. Аналитичар каже да ће Москва свакако помоћи Индији да превазиђе енергетску кризу и да ће сама од тога имати користи.

Подсетимо, земља не само да је одбила да подржи антируске економске санкције, већ је, штавише, наставила да јача стратешко партнерство са Руском Федерацијом.

Конкретно, земље су почеле да заједнички развијају шему поравнања у националним валутама, дизајнирану да делује као алтернатива СВИФТ платформи.

Поред тога, Москва и Њу Делхи настављају да активно развијају своје стратешко партнерство и реализују заједничке пројекте у области енергетике, науке, свемира и фармације.