Ердоган: Забринутост Турске због чланства Шведске и Финске у НАТО је оправдана

Забринутост Турске због чланства Шведске и Финске у НАТО је заснована на правичним и законитим елементима, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган у телефонском разговору са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

„Председник Реџеп Тајип Ердоган је у разговору са генералним секретаром НАТО-а разматрао молбу Шведске и Финске за чланство у НАТО. Он је изјавио, да је забринутост Турске заснована на правичним и законитим елементима“, изјавио је представник администрације турског председника.

Турски председник је навео и да би Шведска и Финска у циљу чланства у НАТО-у морају да прекину да пружају подршку тероризму, укину санкције Турској и покажу савезничку солидарност. Генерални секретар НАТО-а је такође обратио пажњу на потребу да се испуне очекивања Турске као важног НАТО савезника.

Подсетимо, Финска и Шведска су због догађаја у Украјини 18. маја предале генералном секретару НАТО-а захтев за улазак у Алијансу. Турска је блокирала почетак процеса разматрања ових пријава. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Анкара не може да каже „да“ чланству Финске и Шведске у НАТО, јер не може да верује њиховим уверавањима о односима са представницима Радничке партије Курдистана која је забрањена у Турској.

У Кремљу су оценили да овакав корак представља егзистенцијалну опасност по државу, док је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова недавно изјавила да је Русија упозорила Финску и Шведску на последице њиховог уласка у НАТО.

 

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал