Ескобар: Потребан нам је цео Западни Балкан у ЕУ

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да идеја слободне и мирне Европе није потпуна без Западног Балкана и изразио је подршку САД за покретање међувладиних конференција Европске уније са Скопљем и Тираном, преноси Репортери.

„Нама је потребна Северна Македонија у Европској унији, потребан нам је цео Западни Балкан у Европској унији. Идеја коју смо започели 1989. године да створимо потпуно слободну и мирну Европу још није потпуна и за њу морамо да наставимо да радимо“, рекао је Ескобар.

Ескобар је, између осталог, нагласио да регион Западног Балкана има велике економске и трговинске изгледе.

„Западни Балкан је најбрже растући део Европе. Има потенцијал да буде регионални лидер у области обновљивих извора енергије, течног природног гаса, транспорта, технологије и скоро свега осталог у региону“, рекао је он и додао да из тог разлога САД подржавају сваку иницијативу сарадње између земаља региона.

Он је истакао и да је стратешки дијалог између Вашингтона и Скопља начин за продубљивање односа у свим областима.

„Као најновија чланица НАТО-а, Северна Македонија је много допринела, тако да покушавамо да нађемо начине да заједно радимо како бисмо помогли у решавању неких од балканских, неких билатералних и неких глобалних питања“, рекао је он.

Према његовим речима, Северна Македонија је извршила све неопходне реформе за почетак међувладиних конференција са Европском унијом и Сједињене Државе снажно подржавају процес чланства, преноси Косово онлајн.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал