Бисера Турковић самоиницијативно позива на санкције Русији

Министарка спољних послова у Савету министара Босне и Херцеговине Бисера Турковић делује самоиницијативно, а то потврђује и документ од 11. марта ове године који је у поседу РТРС, а који је она без институционалне одлуке, проследила као инструкцију свим институцијама државе.

Турковићева у документу наводи да је због актуелне ситуације у Украјини, Европска унија увела низ рестриктивних мера с обзиром на руска деловања која, како је наведено, дестабилизују ситуацију у Украјини, „подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине“.

У документу је наведено и да с обзиром на обавезе БиХ које проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању, претходни члан 10.

Споразума у којем се наводи да ће се политичким дијалогом са страном ЕУ унапредити све веће приближавање ставова страна о међународним питањима, укључујући питања у погледу Заједничке и безбедносне политике, као и начела и принципе дефинисане Стратегијом спољне политике БиХ од 2018. до 2023, у којем се између осталог наводи да БиХ треба да делује у складу са обавезама које проистичу из закључених и прихваћених споразума и других међународних инструмената, те чланства у међународним организацијама и асоцијацијама, Турковићева је уз достављену листу усвојених одлука, позвала на остварење наведених активности, пренела је РТРС.

Председништво БиХ, Савет министара, а ни ПД ПС БиХ нису дали сагласност за придружење санкцијама Европске уније Русији.

ИН4С

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал