Лавров: Русија ће обезбедити извоз жита из Украјине – очистити луке

Русија је изразила спремност за несметан пролаз бродова са житом из лука Украјине. Такав договор је постигнут као резултат разговора Путина и Ердогана. Једини проблем је што су украјинске луке данас миниране, рекао је Сергеј Лавров.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је новинарима на конференцији за новинаре после посете Саудијској Арабији да ће Турска покушати да помогне у чишћењу украјинских лука од мина како би се обезбедио сигуран излазак бродова са храном.

„Након разговора са председником [турским Реџепом Тајипом] Ердоганом, постигнут је договор да турске колеге покушају да помогну у организовању деминирања украјинских лука како би се бродови који су узети као таоци, заправо, ослободили одатле“, рекао је министар.

Сергеј Лавров је рекао да руска страна ни на који начин не спречава одлазак бродова са храном. Такве препреке постоје само из Украјине или Запада. Према његовим речима, кључни проблем су морска „минска поља“ која је украјинска војска поставила у лукама под њиховом контролом.

Министар је раније рекао да Кијев треба да донесе одлуку о чишћењу приобалних вода, након чега ће руска Црноморска флота обезбедити безбедан излазак бродова блокираних у лукама у Средоземном мору, а одатле до њихових одредишта. Међутим, украјинске власти сматрају да гаранције Москве саме по себи нису довољне и потребна је међународна операција да би се обезбедио нормалан извоз украјинског жита морским путем.

Подсетимо, о извозу украјинског жита и обезбеђивању безбедне пловидбе у водама Црног и Азовског мора разговарали су председници Русије и Турске у разговору 30. маја. Тада је Владимир Путин изразио спремност да помогне у организовању бесплатног транзита робе. Председник Русије је о томе претходно обавестио француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал