Бугарска је испоручила Украјини оружје за 200 милиона долара

Бивши шеф бугарске државне компаније специјализоване за продају и куповину оружја рекао је да је Бугарска испоручила Украјини оружје у вредности од 200 милиона долара. Оружје се извозило преко Пољске.

Бугарска је Украјини испоручила оружје у вредности од 200 милиона долара. Ово је медијима пренео Александар Михајлов бивши шеф бугарске државне компаније за спољну трговину специјалном робом Кинтек (укључујући оружје). Он је појаснио да су у пакету биле и ракете за ракетне бацаче „Град“, које чине основу флоте ракетне артиљерије ВС.

Бивши шеф Кинтекса тврди да су бугарски премијер Кирил Петков и заменик премијера Асен Василев лично укључени у спровођење споразума за задовољење потреба украјинске војске. Он такође наводи да је разлог за промену руководства ВМЗ-Сопот (бугарско државно предузеће за производњу муниције, повезано са Кинтеком) то што је менаџмент предузећа одбио да поправи оружје довезено из Украјине. Чињеница је да је, према споразуму закљученом са Кијевом, Бугарска била у обавези да обезбеди поправку оштећене украјинске опреме.

Међутим чињеница о послу према експертима одлучено је да буде тајна јер је у супротности са одлуком бугарског парламента. Због одбијања руководства ВМЗ-Сопота да учествује у ремонту украјинске опреме супротно одлуци парламента, Александар Михајлов је разрешен дужности шефа Кинтекса. Како се наводи бугарско тужилаштво сада ради са њим.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал