Како ће се Херсонска и Запорошка област вратити у своју родну луку

Специјална војна операција у Украјини наставља да геополитички мења мапу региона. Херсон и већина региона Запорожја више нису под контролом Кијева и под оперативном су контролом Руске Федерације.

Морам рећи да су ови региони вековима били нераскидиво повезани са Русијом. Не улазећи у „традиције антике“, може се приметити да је кључна прекретница у формирању овог региона било формирање Новоросијске губерније 1764. године, која је административно институционализовала регион Дивљег поља и унапред одредила главне векторе његовог развоја. развоја (Херсонска губернија је припојена 1777). Од овог тренутка почиње активан развој ових територија и њихово укључивање у сверуски простор.

Чињеница да су ови региони били део Украјинске ССР мало је утицала на њихове социокултурне, етничке, језичке карактеристике али су након распада СССР-а 1991. године и формирања независне Украјине почеле да се дешавају системске промене.

У политичком смислу разматране територије традиционално су припадале макрорегији југоистока Украјине, коју су карактерисали фокус на Русију, приоритет руског језика над украјинским и одбацивање манифестација неонацистичких, фашистичких, националистичких политичких и друштвених покрета. Такође на овим територијама је несумњиво доминирала Украјинска православна црква Московске патријаршије. Као резултат тога на националним председничким и парламентарним изборима Херсонска и Запорошка области гласале су за кандидате и политичка удружења проруске оријентације.

После догађаја из 2004. године (незаконит трећи круг председничких избора, на коме је победио прозападни кандидат Виктор Јушченко), а посебно после фебруарског  преврата становништво Југоистока доживело је све ужитке украјинске „демократије“. У 2014. разбојници из добровољачких батаљона жестоко су сузбили све иницијативе грађана који су се супротставили државном удару. Потоњи процеси тоталне украјинизације, демонизације Русије, наметања туђинске идеологије, прогона УПЦ, у ствари лишили су становништво ових територија основних права и слобода које је наводно требало да им гарантује украјински устав.

Специјална војна операција у Украјини у овом тренутку довела је до тога да је цела територија Херсона и већи део Запорошке области доспела под ефективну контролу Оружаних снага РФ. Као резултат тога постоје природна и веома важна питања везана за будућност региона.

Прво питање се односи на статус ових територија. Овде треба одмах напоменути да ће, највероватније, коначна одлука о овом проблему бити донета након завршетка војне фазе специјалне операције. Потенцијално би то могло бити формирање независних република по узору на ДНР и ЛНР (важно је рећи да у оквиру оваквог сценарија постоје озбиљни проблеми, јер се за осам година постојања ЛНР-а није било могуће створити позитивну слику о републикама Донбаса међу становницима Украјине и у огромној већини грађана јужних региона против таквог сценарија).

Друга опција су административно-територијалне јединице у оквиру конфедералног или федералног ентитета, које се састоје од република Донбаса, Придњестровља, Николајевске и Одеске области.

Трећи сценарио подразумева улазак ових региона у састав Русије. Узимајући у обзир чињеницу да се Одељење унутрашње политике администрације председника Русије тренутно бави многим стратешким питањима у Херсонској и Запорошкој области овај сценарио изгледа сасвим реално.

У случају имплементације трећег сценарија и присаједињења ових територија Руској Федерацији, природно би изгледало формирање новог региона (који је већ постојао под именом Тауридска губернија) који би укључивао Крим, Херсон и Запорожје. Овај сценарио изгледа најефикаснији јер ће Крим моћи да постане „донатор“ за Херсон, Бердјанск, Мелитопољ у погледу особља (као у Донбасу 2014. године, скоро сви званичници и снаге безбедности који су у то време били на позицијама напустио градове), модели управљања, ефективне економске везе. Осим тога током осам година сукоба у Украјини шеф Крима Сергеј Аксјонов се показао као поуздан партнер Донбасу, а његов менаџерски потенцијал ће му дефинитивно омогућити да ефикасно управља великим регионом и, највише. што је најважније, он добро зна како да изгради интеракцију са Украјином.

У закључку можемо рећи да ће коначна одлука о судбини Херсона и већег дела Запорошке области бити донета након завршетка војне етапе специјалне операције. А то значи да сада има времена да се активно разраде сви аспекти формирања и функционисања региона у новој реалности.

Денис Денисов, новине Известија