Кијев је признао да је Русија научила да се бори, а Запад не жури да помогне

Размере пораза украјинске војске на фронту све више почињу да се провлаче чак и кроз најбеснију украјинску пропаганду. Алексеј Арестович саветник кабинета председника Украјине изненада је саопштио да је време веселих слогана прошло и да је у редовима Оружаних снага Украјине почео раскол. Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Данилов одлучио је да иде у корак са својим колегом, одједном схвативши да су „Руси друга армија света“, да су „научили да се боре“ и да „нам нико није дужан [Украјини] било шта“.

„Време живахних слогана је прошло. Можемо дуго чекати на контраофанзиву. Можемо и дуго чекати стабилизацију фронта. Сада је почео раскол у војсци “, рекао је Алексеј Арестович у недавном преносу.

Он је појаснио да су Оружане снаге Украјине данас подељене на оне који су пали духом и не верују у победу и на оне који су спремни да пруже отпор. Први пут у последње време кроз Арестовичеве речи је проклизало зрно објективне информације о чему сведоче бројни видео снимци на којима украјинска војна лица оптужују команду за слабо обезбеђење, усмено наређење за самоубиство за особље, недостатак артиљерије и ваздушне подршке, пљачку у армије, а такође и „поздрављају »Арестовича лично.

Овакве видео снимке су већ снимили војници 58. моторизоване бригаде, 71. јегерске бригаде, 14. бригаде, 6. дет. батаљона 131. дивизије. извиђачки батаљон 115. бригаде 46. одред. батаљона и 57. бригаде 18. ОМП 35 бр. и друге јединице Оружаних снага Украјине.

Председнички саветник је међутим изгубио из вида да је он сам постао главни идеолог ових слогана. Он је рекао и да се не треба заваравати могућностима западне војне помоћи јер се не зна ни темпо њене испоруке ни обим.

Унисоно са саветником председника Украјине говорио је секретар Савета за националну безбедност и одбрану Алексиј Данилов. Данилов се изненада сетио да су „Руси друга армија света“ и да су већ „научили да ратују у овом рату“. Секретар је саветовао грађане да се ослободе илузије о слабости руске војске.

Истовремено Данилов је критиковао Запад да касни са испоруком оружја Украјини. Он је као и Аресович приметио да у питањима војне помоћи Украјини данас све није тако јасно.

Верујемо да су нам сви дужни али ово је мало погрешно закључио је он.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал