Тегелтија: Шмитова одлука показује да је БиХ под политичком диктатуром

Наметнута одлука о финансирању избора показује да је БиХ под политичком диктатуром, рекао је саветник српског члана Председништва БиХ Милан Тегелтија.

Тегелтија је навео да одлука нема везе са изборима и сврхом већ сматра да је донесена управо због Кристијана Шмита.

„Она је донесена како би се реафирмисао Шмит као високи представник и да би се реафирмисала бонска овлашћена која припадају као том, високом представнику. Одлука показује да је БиХ под једном политичком диктатуром“ – рекао је Тегелтија за АТВ.

Он је оценио да та одлука највише говори о Шмиту, ако се узме у обзир да је Савет министара већ донео одлуку о финансирању избора, а да је данас Председништво донијело одлуку о предлогу буџета.

На питање да ли Шмит може да буде кривично гоњен због подривања Устава, Тегелтија је одговорио да Шмит нема дипломатски имунитет коју би му обезбедила потврда УН, те да је он под законодавном регулацијом БиХ.

„Не постоји ниједна одлука којом је он акредитован у БиХ као дипломатски представник, према томе он је у целости под законодавном регулацијом БиХ, њених закона, и мислим да не постоји начин да се из тога изузме. Не постоји његов дипоматски статус који би му омогућавао један такав имунитет“ – рекао је Тегелтија.

РТРС

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал