Мицотакис: Западни Балкан да се прикључи ЕУ 2033. године

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис изјавио је данас у Солуну на самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП) да би 2033. година требало да буде рок за приступање свих земаља Западног Балкана Европској унији.

„То је амбициозан циљ за Западни Балкан, али мислим да би могао бити реалан ако се идеја проширења врати као основна вредност Европске уније“, рекао је Мицотакис, пренела је АНА.

По завршетку самита СЕЕЦП, којим је Грчка председавала, грчки премијер је позвао Југоисточну Европу да промовише пут мира и међународне законитости, заједничке безбедности и просперитета.

То је, како је рекао, основа Солунске декларације, која је једногласно усвојена.

„Усвојена заједничка декларација из Солуна је званични документ континуиране посвећености страна принципима демократије, правне државе и темељним принципима међусобног поштовања и солидарности“, рекао је Мицотакис.

Поновио да је кључни приоритет интеграција читавог региона југоисточне Европе, посебно Западног Балкана, у Европску унију, скоро 20 година откако је пут отворен поново у Солуну током грчког председавања 2003. године.

Мицотакис је казао да је данас дошло време да се крене са одлучним корацима ка укључивању Западног Балкана у европску породицу, препознајући очигледно да морају да промовишу значајне кораке како би их ускладили са европским директивама и да ће само тада њихово приступање бити значајно, после свега.

Десет лидера земаља Југоисточне Европе и три министра спољних послова подржали су декларацију Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП), објављену након завршетка самита СЕЕЦП у Солуну.

Земље су се сагласиле да сарaђују на унапређењу европске перспективе региона: додатно ојачају дијалог између ЕУ и партнера у региону који нису чланови ЕУ и олакшају приближавање законодавства са правним тековинама ЕУ.

Оне су се, такође, сагласиле да дају приоритет енергетској безбедности, интензивирају сарадњу у решавању безбедносних питања, повећају синергију и повезаност ка економском расту, наставе да се баве последицама ковид-19 и подстакну развој „зеленог“ раста и решавање климатских промена.

ИЗВОР:
ТАНJУГ