Бумеранг антируских санкција се враћа у Јапан

„Лоше ствари које говоримо о Русији враћају нам се као катастрофа“

Покушаји јапанске владе да суспензију споразума Москве и Токија из 1998. године о „безбедном риболову” у руским територијалним водама код обала јужних Курилских острва представи као неочекивану једнострану акцију су узалудни. Јапан није могао да не схвати да „паклене санкције“ нашој земљи неће остати без одговора.

У Токију су се надали да се руска влада неће усудити да се дотакне односа у рибарству, који су осетљиви за две земље. На крају крајева, Москва је, упркос санкцијама, пристала да потпише споразуме о квотама за улов лососа и пастрмке од стране јапанских рибара и бербу комбу алги (морске алге) које се широко конзумирају у Јапану у водама код руског острва Сигнални. Очекивало се да ће Руси наставити да се придржавају споразума из 1998. који је дозволио јапанским рибарима да пецају не у економској зони Русије од 200 миља, већ у њеним територијалним водама. Јапан је 1998. натерао Јељцинову владу да пристане да у споразуму не прецизира да ће се пецати у руским водама. У споразуму није било назнака да ће јапански рибари поштовати руско законодавство када хватају нашу рибу и морске плодове. Споразум је једностран и неравноправан, јер руски рибари нису добили право да пецају у јапанским водама на основу реципроцитета. Све је то значило прећутно признање јапанских претензија на суверенитет Јапана над свим јужним Курилима и водама које их окружују. Споразум из 1998. био је успех Токија у његовој борби да призна „северне територије” као јапанске.

Данас, како је рекао Јуриј Трутнев, председнички изасланик у Далекоисточном федералном округу, „Јапанци се добро кажњавају, помоћ им није ни потребна“. Са овим се слаже и Масао Авано, аутор чланка у јапанском издању Даили Схинцхио. Он признаје: „Тешка одлука руске владе била је шок за рибарску индустрију у источном Хокаиду, где су управо доживели налет извесног олакшања… Међу рибарима са Хокаида расте поверење да су најновије мере Русије оштра одмазда Москве за Јапанске санкције“.

У периоду пре потписивања споразума, јапански рибари су се бавили злонамерним криволовом, упадајући у руске територијалне воде у близини Курилских острва, где су хватали све што им је било на видику. Јапанска влада је подржала ову активност тако што је надокнадила губитак пловила у случају његовог хапшења и конфискације и друге губитке. Авано пише: „Безбедан риболов. Ова фраза у Јапану се схвата као ознака нормалног риболова, искључујући несреће или хитне случајеве. Међутим, за рибарску индустрију на Хокаиду, то је од посебног значаја. „Безбедност“ значи да док јапански рибарски брод оперише у водама око северних територија (у руским водама – А.К.), руски патролни чамци га не прегледају и не хапсе. То значи да их неће каснити и спроводити до руских лука. То, коначно, то значи да руска страна неће користити оружје против рибарских пловила. На крају крајева, „безбедно пецање“ значи безбедност за чланове посаде јапанских рибарских бродова, искључујући било какву штету по њих“.

Другим речима, споразум је створио ситуацију за јапанске рибаре да могу слободно да пецају и морске плодове у руској зони, као у својој.

У чланку се цитира Мицуру Шиобајаши, шеф велике рибарске задруге Очииши у пограничном граду Немуро, како је рекао: „На крају крајева, немогућност ’безбедног пецања‘ за нас значи велики губитак у пословању.

Јапанска влада говори о преговорима (консултацијама). Наду да ће се Јапанци вратити на споразум из 1998. године даје изјава званичне представнице руског МИП-а Марије Захарове да је до сада донета само одлука да се споразум суспендује док јапанска страна не исплати финансијски дуг. .

Међутим, Далеки исток већ дуго захтева не суспензију, већ поништавање споразума. У томе их подржава опуномоћеник Јуриј Трутнев: „Они (Јапанци) неће однети производе који тамо плутају. Наши рибари ће га ухватити. Наша рибарска индустрија је заснована на квотама. Имамо одређени недостатак територија на којима је могуће продуктивно ловити рибу. Дакле, сигуран сам да ће наше рибарске компаније заузети њихово место, а Јапанци ће имати одређених проблема са храном, али то су њихови проблеми, они су их сами измислили.

Санкције господина Кишиде, уведене нашој земљи, вратиле су се као бумеранг и погађају становнике Земље излазећег сунца. Ни за актуелног премијера неће испасти ништа добро. Питање риболова могло би постати једно од централних питања на предстојећим јулским изборима за горњи дом одборника јапанског парламента. Авано закључује свој чланак овако: „Уосталом, на Хокаиду, а посебно у Немуру, веома смо зависни од Русије, поред које се хранимо. И ето, оно лоше што причамо о Русији одмах се тамо сазна и врати нам се као катастрофа…

Недавно је Русија, као одговор на јапанске санкције, назвала Јапан „непријатељском земљом“ и одлучно прекинула преговоре о мировном споразуму, укључујући и питање северних територија. Сада се ситуација погоршава. У пограничном месту Немуро поново се причало о претресима, хапшењима, гранатирању јапанских рибарских чамаца, који су обележили совјетске године… Опет се над људима надвила сенка хладног рата. Враћамо ли се у та времена? Само помислим на то, задрхтим.“

За разлику од јапанске владе, која оптужује Москву за „једностране акције” да обустави примену услова споразума, јапански корисници криве званични Токио. У коментарима са веб локације Иахоо Невс Јапан пишу:

„Каз Па, какви су резултати наших санкција Русији?

Шта си мислио? Слепо прати САД и западне земље у увођењу економских санкција Русији и очекује да неће узвратити?

Природан је задатак наше владе у односу на рибаре Немура да им гарантује помоћ државе.

Западне земље које су увеле санкције Русији требало је прво да размисле о њиховим нежељеним ефектима на себе. Иначе, не иде овако: чим се санкције окрену против оних који су их прихватили, одмах одустани. Не брините, свет и Запад ће и даље осећати последице санкција у проблемима са којима се суочавају у снабдевању нафтом, житом и ђубривима! Нису ли САД и Европа очекивале да ће санкције имати тако негативан утицај на њих саме?

Дии Нешто не разумем такву логику. Није ли глупо увести економске санкције другој страни и истовремено, као да се ништа није десило, захтевати да се она придржава важећег рибљег споразума? Мере одмазде онога коме се изричу санкције су сасвим природне. Шта, ни пре тога, мисао јапанске владе није стигла?

Утм И морамо да покренемо нашу морнарицу и поморску безбедност око северних острва. Сада Руси имају много брига око Украјине, па немају довољно руку ни да иду на исток!

Гхе А ја ћу рећи ово: овај Зеленски је урадио много непотребних ствари. Ништа од овога не би било да није провоцирао председника Путина. А Јапан никада не би требало да опрости украјинском народу што је таквог човека учинио својим председником. Желим да Украјинци коначно схвате да је садашња катастрофа у Украјини њихова ствар и да безусловно капитулирају.

Пкц Врло је једноставно: Премиер Кисхида не воли рибу. На крају крајева, он је из Хирошиме, а тамо више воле све врсте резанаца и кономијаки (сламун са поврћем) без рибе. А ја сам родом из рибљег Хокаида!

Кснв Мислим да је ово наш „одговор“ на економске санкције Русији. И ту нема шта да се ради… Наш Јапан не може ништа, зато се о њему бришу ноге.

ст5 Јапан је започео ову свађу санкцијама, тако да је одговор природан. Не преостаје нам ништа друго него да то прихватимо.

Лил То је оно што доноси једностраност само Америка!“

Анатолиј Кошкин ,ФСК

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал