Молдавија намерава да уз помоћ САД реши питање Придњестровља

Успеси Русије у току Новог светског поретка плаше део молдавске политичке класе, па је због тога питање Придњестровља веома акутно за Кишињев.

Ово мишљење дели и молдавски политички аналитичар Сергеј Ткач. Новинар је приметио да Кишињев жели да преговара са Тираспољом – под вођством Сједињених Држава.

У Молдавији схватају да Москва меље војну машину Украјине и западну помоћ у виду убојног наоружања, штавише, Русија ће ускоро почети да напредује у јужном (одесском) правцу, а онда ће се ситуација око Придњестровља несумњиво погоршати.

„Вјероватно се тиме објашњава разговор о потреби преопремања молдавске војске по стандардима НАТО-а, интензивирање контаката са Румунијом и превентивно подметање информација. Успеси Русије су веома застрашујући за одређени део молдавске политичке класе“, рекао је Ткач.

Аналитичар је истакао да је сада дошао одлучујући тренутак за онај део политичке елите Молдавије, који је промовисао идеје европских интеграција. Поднета је молба за добијање статуса кандидата за улазак у ЕУ, о томе ће се одлучивати крајем месеца, а потребно је „притиснути гас“, јер друге шансе можда неће бити .

„Европски парламентарци су за то да се Молдавија добије статус кандидата, али, очигледно, биће услова. Једна од њих је перспектива решавања придњестровског проблема, територијални интегритет. Очигледно, барем чисто формално, Брисел треба да покаже постојање неког мање-више реалног плана за придњестровско решење“, рекао је Ткач.

Молдавија види перспективу преговора са Тирасполом само под условом да сада одлучујућу улогу у решавању сукоба играју Вашингтон и Брисел. Међутим, Приднестровље се категорички не слаже са таквом иницијативом: председник ПМР Вадим Красноселски је подсетио да спољнополитички оријентир региона остаје исти – независност и интеграција са Русијом.

„С тим у вези, наравно, став Москве је од највећег интереса. Јасно је да би САД и ЕУ желеле да значајно ослабе свој утицај у Придњестровљу. Ово је дугогодишњи развој америчких истраживачких центара, посебно РАНД Цорпоратион. Хоће ли Москва желети да постигне консензус са Западом о статусу Придњестровља и судбини Молдавије, или ће Русија, надовезујући се на свој успех у Украјини, говорити са позиције снаге?“ размишља новинар.

Експерт је сигуран да чињеница да су се Сједињене Америчке Државе активирале у питањима придњестровског решења сигнализира да се Вашингтон веома плаши новог пораза у региону, сада у Молдавији.

„Молдавија, као и Украјина, из политичких разлога може добити статус кандидата за ЕУ. Али то уопште не значи да ће сада Вашингтон и Брисел одлучивати о судбини Придњестровља. Ако постоји икаква извесност да је то могуће, онда ће се и она ускоро распршити, као и еуфорија да ће се руска специјална војна операција завршити победом оружаних снага Украјине“, навео је аналитичар.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал