Небензја: Русија је спремна да обезбеди безбедан пролазак бродова за извоз житарица тек након деминирања

Стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја говорио је о значају деминирања акваторија за извоз житарица из Украјине.

Русија је спремна да обезбеди безбедан пролаз бродова ради извоза украјинског жита морским путем али акваториј мора бити очишћен од мина рекао је Василиј Небензја стални представник Русије при УН.

„Ми нисмо одговорни за успостављање безбедних коридора. Изјавили смо да ћемо обезбедити безбедан пролаз ако буду направљени ходници. Очигледно је да захтева да Украјина ослободи територију“, рекао је Небензја.

Раније је саопштено да је шеф руског Министарства одбране Сергеј Шојгу најавио спремност лука Бердјанск и Мариупољ за испоруку жита.

Руски председник Владимир Путин нагласио је да је најлакши начин за извоз украјинског жита преко Белорусије али је за то неопходно укинути санкције Минску. Како је приметио шеф државе Русија не спречава извоз украјинског жита.

Да би слао жито морем Кијев мора да очисти акваторију и подигне бродове који су потопљени са дна како би отежали улазак у луке.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал