Орбан: Мађарска неће подржати антируске санкције које наносе већу штету самим чланицама ЕУ

Шеф мађарске владе рекао је да та земља неће подржати санкције Русији које погађају чланице ЕУ и подривају благостање европских породица.

Мађарска неће подржати санкције Русији које наносе превелику штету самим чланицама ЕУ и подривају благостање европских породица. Ово је навео шеф мађарске владе Виктор Орбан у писму упућеном 44 европосланика, који су раније критиковали његов став у вези са дешавањима у Украјини.

Одбацујући замерке европских посланика, Орбан је подсетио да је Мађарска подржала свих шест пакета санкција против Руске Федерације и „учинила све што је у њеној моћи да сачува европско јединство”.

„То смо урадили јер постаје све теже применити претходно договорени принцип да нам уведене санкције не наносе више штете од Русије“, написао је мађарски премијер. Он је истакао да када се говори о санкцијама, Мађарска „задржава право да говори искреним речима и смиреним аргументима против предлога који су супротни здравом разуму и прете да осиромаше мађарске и европске породице“.

Орбан је нагласио да његова влада – супротно позивима низа земаља ЕУ – неће дозволити увођење санкција против јерарса Руске православне цркве, укључујући патријарха московског и целе Русије Кирила.

 „Мађарски устав штити слободу вероисповести, тако да Мађарска никада неће подржати санкције против црквених вођа и њихову изолацију од верника. Обнова света је могућа само уз активно учешће цркава. Ово мишљење је раније било познато свим државама чланицама [ЕУ]“, навео је Орбан у писму.

Истовремено, примећује се да је Мађарска од самог почетка заузела јасан став у вези са догађајима у Украјини, осуђујући поступке Русије.

„Желимо мир. Оружани сукоб мора да престане, спорови морају да се решавају преговорима“, рекао је премијер.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал