Одобрено изручење Асанжа Америци

Британска министарка унутрашњих послова Прити Пател одобрила је данас изручење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа Сједињеним Америчким Државама, где ће се суочити са оптужбама за шпијунажу.

Британско Министарство унутрашњих послова у саопштењу наводи да Асанж има рок од 14 дана да поднесе жалбу на ову одлуку, преноси Ројтерс.

„Седамнаестог јуна, након разматрања и Магистратског и Вишег суда, наложено је изручење господина Џулијана Асанжа САД. Г. Асанж задржава нормално 14-дневно право на жалбу“, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Он може да се жали Високом суду у Лондону, који мора да да одобрење за наставак жалбеног процеса. На крају му остаје да се жали Врховном суду Велике Британије, али ако жалба буде одбијена, он мора да буде изручен у року од 28 дана.

САД терете Асанжа по 18 тачака оптужнице, међу којима је шпијунирање и хаковање државних компјутера, као и објављивање стотина хиљада поверљивих докумената, чиме, је, како тврде, угрозио људске животе.

За та дела могао би да добије казну до 175 година затвора.

На изручење је реаговала портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова:

Апотеоза (слављење) хуманизма и апогеј (врхунац) слободе говора

Марија Захарова је реаговала на одлуку Британије да одобри изручење Џулијана Асанжа САД.

„Да подсетим да Асанжа чека 175 година затвора у САД. Само због његовог новинарског рада“, рекла је Захарова.
На Твитеру се огласио и Викиликс са наводом да је ово мрачан дан за слободу медија и британску демократију и да ће на одлуку бити уложена жалба, преноси Спутњик.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал