Поповић: Наставити успешну сарадњу Србије и Русије у области пољопривреде

Током 25. Петербуршког међународног економског форума „СПИЕФ 2022“ министар у Влади Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић и министар пољопривреде Руске Федерације Дмитриј Патрушев разговарали су о успешној сарадњи у области пољопривредне и прехрамбене индустрије.

Како је саопштило Министарство за иновације и технолошки развој Републике Србије, Поповић и Патрушев сложили су се да тренутна економска криза у Европи доноси потешкоће у спољнотрговинској размени, али се траже решења за наставак досадашње успешне сарадње.

Поповић је подсетио да је у 2021. години вредност укупне размене пољопривредно-прехрамбених производа износила је близу 419 милиона долара, од чега је извоз био 303,5 долара, а увоз у вредности од 115,5 милиона долара.

У 2021. години јабуке су биле најзначајнији извозни производ у вредности од 94,1 милиона долара.

Извоз пољопривредно-прехрамбених производа у периоду јануар-април 2022. године износио је 96,5 милиона долара, док је вредност увоза била 37,5 милиона долара, истакао је Поповић.

Патрушев је указао на то да постоји велики интерес руске стране за повећањем увоза пољопривредних производа и то пре свега: воћа, поврћа, пилећег и свињског меса, производа од меса, сирева, млечних производа, концентрата за сокове и ветеринарских препарата.

Поповић је рекао да је веома важно успоставити везу и интензивнију сарадњу наших привредника са највећим трговинским ланцима у Руској Федерацији. Он је закључио да је Србија један од европских лидера у области дигитализације пољопривреде.

Српски институт „Биосенс“ развија иновациона решења за пољопривреду заснована на вештачкој интелигенцији, виртуелној реалности, интернету ствари и „биг дата“.

Примена тих решења омогућава максималну искоришћеност потенцијала земљишта, прецизно планирање приноса, који некада варирају два до четири пута, као и уштеде до 30 одсто у ђубриву, пестицидима и гориву.

Партнери из Русије заинтересовани су да ова решења примене у својој земљи, наведено је у саопштењу, пренео је Танјуг.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал