Америчко оружје у Украјини – пут у сукоб Вашингтона и Москве

Испоруке оружја Украјини – пут је у сукоб између Русије и САД, саопштио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

„Кратковидност Американаца очигледна је и у садашњим околностима. Вођене жељом да се Русији нанесе стратешки пораз, локалне елите ескалирају напетости, упумпавају оружје у режим у Кијеву. Зар није довољно јасно да је то пут до директног војног сукоба највећих нуклеарних сила који ће имати непредвидиве последице“, написао је Антонов у свом чланку за „Њузвик“.
Амбасадор је нагласио да планови САД да Русију „угуше санкцијама“ не функционишу.

„Непромишљено увођење ограничења само погоршава стање у америчкој економији. Односно, испада да је у антируској помами Вашингтон спреман да пуца себи у ногу и истовремено плеше. То изгледа апсурдно “, рекао је амбасадор.

Истовремено је напоменуо да напори САД „ни на који начин неће утицати на одлучност Оружаних снага Русије да испуне задатке постављене током специјалне војне операције која се изводи ради заштите становника Донбаса“, као и да се изврши денацификација и демилитаризација Украјине.

Антонов је позвао државе да „престану да гаје илузије о „поразу“ Русије, истичући недостатак алтернативе прагматичним односима са Русијом.

„Што се тиче саме Украјине, развој ситуације са овом земљом је ‘лакмус папир’ који ће показати спремност западних држава да узму у обзир руску забринутост. Од исхода процеса решавања кризе у Украјини зависиће даљи напредак на путу стабилизације европске безбедности“, рекао је амбасадор.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал