Додик: Русија не напушта своје пријатеље

Русија не напушта своје пријатеље и у то сам се поново уверио након разговора са председником Русије Владимиром Путином у Санкт Петербургу, рекао је данас српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

„Сви наши пројекти који су раније договорени се настављају, а цене гаса остају исте до краја године, од чега ће највише користи имати људи у Српској и у ФБиХ“, објавио је Додик на Твитеру.

Он је истакао да Русија остаје битан фактор одлучивања у Савету безбедности УН, пренела је РТРС.

„Наш предлог њима је да подрже наставак Мисије АЛТЕА. Нагласио сам да долазак немачких војника нећемо подржати и да то видимо као покушај да се силом намећу политичка решења“, изјавио је Додик.

Он је најавио нови састанак са Путином.

„Поново сам обавестио председника Путина да онај који се представља као високи представник (у БиХ) нема мандат. Већ у септембру имамо нови састанак да бисмо видели како теку договорени пројекти. Изградња гасовода и две гасне електране су приоритет и нећемо дозволити никакве блокаде“, истакао је српски члан Председништва.

Додик је поновио да РС неће и не може одустати од својих права, те додао да се залаже за поштовање Устава и изворни Дејтонски споразум.
„Чувамо позицију Српске и тражимо оно што нам припада по Уставу. Поновио сам да БиХ може опстати само као земља два ентитета и три конститутивна народа“, истакао је Додик.

Он је навео да је Путин још једном изразио пуну подршку Дејтонском споразуму и показао свој принципијелан став.

„За разлику од многих са Запада који би на лажима хтели да легализују кршење Устава и који би радо срушили Дејтонски споразум“, објавио је Додик.

Он је захвалио Путину што разуме сложене односе у БиХ.

„Радује ме да Русија зна да у Републици Српској има искреног пријатеља и да никада нећемо дозволити да се уведу санкције“, поручио је Додик.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал