Лидер опозиционе партије Бугарске: Протест због смене председника парламента – покушај Мајдана

Распад владајуће коалиције и смена председника бугарског парламента Николе Минчева настављају да изазивају велике несугласице међу посланицима. Лидер опозиционе парламентарне групе „Препород“ Костадин Костадинов, оштро је критиковао протест у знак подршке Минчеву, оценивши га као покушај понављања Мајдана у Бугарској.

„Наравно, то је био покушај који није био потпуно успешан, јер Мајдан стварају мушкарци, а не плаћени сорошовци. Желим да подсетим да је у земљи која нам је блиска и братска, Украјини, све почело исто овако. Најпре је то било неколико стотина учесника, а затим неколико хиљада, да би онда почело да се пуца на полицију. И, на крају је целу земљу захватио грађански рат. Не може се рећи да је немогуће да се оно што се десило у Украјини догоди и код нас, јер и овде и тамо управљају спољне силе. Ипак, наша земља није пред уништењем. То се неће ни догодити из једноставног разлога: у овој земљи већина смо ми, Бугари, а не плаћеници из америчке амбасаде“, изјавио је Костадинов током говора на протесту.

Говор лидера партије дочекан је различито: део посланика подржао га је аплаузом, а већина је ипак била огорчена због Костадинове процене. Посебну огорченост изазвале су његове речи да Бугари неће дозволити „америчком мафијашком режиму“ и „фашистичкој руљи“ да униште земљу.

„Хајде да не дозволимо да нам отму земљу. Позивам све сународнике који не желе да се Бугарска претвори у нову Украјину да дођу овде (након изгласавања неповерења влади)“, изјавио је Костадинов.

Минчев је недавно смењен с позиције већином гласова народних посланика, а као повод је послужило незадовољство главне опозиционе партије, бивше владајуће партије „ГЕРБ“. Из те странке су саопштили да председник наводно намерно не дозвољава да се на седницама владе изложе злочини владајуће партије „Наставићемо промене“.

То је резултирало да се око зграде Скупштине окупе протестанти који захтевају да се заштити „европска Бугарска без мафије“. Сам Минчев, премијер Кирил Петков и потпредседник Корнелија Нинова такође су се појавили пред учесницима акције захваљујући се на подршци. Представници опозиционе партије „Препород“ и странке „Постоји такав народ“ која је иступила из владајуће коалиције такође су се појавили пред учесницима митинга, али су их протестанти гађали флашама.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал