Литванија покушава да економски угуши Калињинград

Литванија ће значајно смањити железнички транзит терета у Калињинградску област из других региона Русије, саопштио је губернатор овог руског региона Антон Алиханов.

„Железнице Литваније обавестиле су Калињинградску железницу да ће од поноћи прекинути транзит у Калињинградску област и из ње више врста робе која се налази под европским санкцијама. Наводно, они су добили објашњење од Европске комисије да се на робу чији увоз је забранила ЕУ не односи дозвола на основу које се транзит раније обављао“, рекао је Алиханов.

По његовим речима, према прелиминарним проценама, то се односи на око 40-50 одсто целокупног асортимана транзитног терета. У питању су грађевински материјали, цемент, метали и друге важне ствари.

Ова ситуација захтева од власти да повећају увоз робе бродовима.

„Покушаћемо и да добијемо коректна објашњења од Европске комисије о овој ситуацији. Сматрамо да је ово грубо кршење протокола за приступање балтичких земаља ЕУ, ово је кршење правила о слободном транзиту у/из Калињинградске области. То је била обавеза ЕУ ​​и балтичких држава. Ово је и хуманитарно питање, покушај да се економски угуши наш регион. Тражићемо да се промени то појашњење“, додао је Алиханов.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал