Насилни протести у Индији, има мртвих, власти укинуле интернет

Индијске власти суспендовале су данас интернет услуге у неколико делова савезне државе Бихар, на истоку земље, у покушају да зауставе јавна окупљања и насилне протесте због најављених промена у регрутном систему војске, саопштили су данас полицијски званичници, преноси Ројтерс.

Један демонстрант је погинуо, а више десетина је повређено у низу протеста у појединим регионима земље због нове политике премијера Нарендре Модија да војска ангажује регруте на краће временске рокове.

Нови систем регрутације има за циљ да доведе више млађих људи у војску по четворогодишњим уговорима, чиме би се смањила просечна старост индијских оружаних снага од 1,38 милиона војника и растући трошкови пензија, саопштила је влада.

Платформе друштвених мрежа попут Фејсбука,Твитера и друге блокиране су у 15 од 38 округа Бихара, рекао је Санџај Синг, високи полицијски званичник у тој држави, где су демонстранти ове недеље палили путничке возове и аутобусе како би изразили своје незадовољство.

У Утар Прадешу, најмногољуднијој држави Индије, полиција је привела најмање 250 људи по такозваним, превентивним хапшењима, а неки демонстранти су оптужили полицију за употребу прекомерне силе.

Индијски министар одбране Рајнат Синг апеловао је на младе да се пријаве по новом програму, а командант морнарице саопштио је у петак да су протести неочекивани и вероватно резултат дезинформација о новом систему који је, како је рекао , највећа реформа која се икада догодила у индијској војсци, наводи Ројтерс.

Нови систем регрутовања за припаднике војске испод официрског чина, који ће почети за три месеца, предвиђа довођење мушкараца и жена између 17 и по и 21 године, на четворогодишњу службу и са само четвртином који ће бити задржани на дужи период.

Оружане снаге пранирају да ове године регрутују око 46.000 људи по новом систему, а индијска војска добровољаца је друга по величини у свету.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал