Шеф руског нафтног гиганта: Русија је Нојева барка светске економије

Главни извршни директор „Росњефта“ Игор Сечин оценио је да Русија може да задовољи дугорочне светске потребе за приступачним енергетским ресурсима. Он је истакао и да у тренутним условима Русија представља Нојеву барку светске економије.

„Русија са њеним енергетским потенцијалом и потрфељем првокласних пројеката као што су ‘Восток Оил’, може да задовољи дугорочне светске потребе за приступачним енергетским ресурсима и, несумњиво, представља управо ту спасоносну барку“, оценио је Сечин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

 

Једна цена за пријатеље – друга за непријатеље
Он је објаснио да је већ приметно кретање ка новој конфигурацији нафтног тржишта где се формирају два типа цена: за пријатељске земље – поштена тржишна цена, а за непријатељске – на цену се додаје премија, која ће бити усмерена на измиривање њихових трошкова, због тога што су бивши партнери прекршили правила и обавезе.

Сечин је истакао да „Росњефт“ већ врши производњу на налазиштима Ванкорског кластера, који су обухваћени пројектом „Восток Оил“. Такође је нагласио да се успешно реализује комплексан програм геолошко-истраживачких радова, и да је на левој обали реке Јенисеј ове године добијена нафта приликом испитивања две истражне бушотине, те да се очекује пораст залиха од око 100 милиона тона.

 

Планирана производња нафте до 2033. године – 115 милиона тона
Како је додао, „резултати геолошких истраживања умногоме превазилазе прогнозе, што омогућава да се самоуверено планира висока производња нафте у наредним деценијама уз постепено достизање обима до 115 милиона тона нафте 2033. године“.
„У условима смањених инвестиција у развоју нафтног и гасног сектора ‘Восток Оил’ је једини пројекат у свету, који може да стабилизује тржиште угљоводоника, а истовремено поседује највише индикаторе ефикансости и одрживости“ , истакао је он.

Поред тога, како је навео, због директног приступа транспортној артерији Северног морског пута, смањује се зависност пројекта од политички нестабилних ланаца испоруке угљеводоника цевоводима.

„Реализација пројекта за компанију ‘Росњефт’ не изазива ни технолошке, ни ресурсне потешкоће. Поседујемо неопходне компетенције, знања и искуство у реализацији оваквих пројеката. Опрема и материјал су 98 одсто домаће производње. Према плану се реализују испоруке цевовода и других металних производа у складу са интегралним споразумима са највећим руским компанијама“, објаснио је он.

Он је резимирао да ће „радо видети пријатеље у склопу учесника у пројекту изградње Нојеве барке светске економије“, преноси Спутњик.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал