Италијанска компанија „Ени“: Нисмо спремни да останемо без руског гаса

Италија није спремна да одмах прекине са снабдевањем гасом из Русије, али без њега може да преживи предстојећу зиму, изјавио је шеф водеће италијанске нафтне компаније „Ени“ Клаудио Дескалци.

Он је, наступајући у Болоњи на догађају који је организовао лист „Република“, рекао да тренутно понуда гаса на тржишту премашује потражњу.

„Ми не бисмо били спремни ако би сада дошло до обустављања испорука руског гаса. Бићемо спремни током јесени и зиме 2022-2023. године. Потребно је да размотримо све споразуме које смо потписали за последњих четири-пет месеци“, рекао је Дескалци.

Према његовим речима, тренутно су складишта гаса у Италији попуњена 54 одсто и тај проценат је потребно до октобра повећати на 70-80 одсто, што ће омогућити удвостручене испоруке из Алжира.

Дескалци је говорећи о могућностима престанка снабдевања руским гасом рекао да ће Италија преживети зиму помоћу одлучних акција које Влада сада предузима. Према најгорем сценарију, напоменуо је, Италија би требало да форсира снабдевање гасом из других земаља.

„Вероватно ће бити уведен режим повећане приправности, као и нека ограничења, али у сваком случају имамо диверзификацију извора која ће нам омогућити да презимимо“, рекао је он.

„Гаспром“ је 15. јуна обавестио компанију „Ени“ о смањењу испорука гаса за око 15 одсто, а 16. јуна је италијанска компанија добила око 65 одсто тражене количине гаса. Руска компанија „Гаспром“ саопштила да због ограничења у компресорској станици „Портова“ може да испоручи само 100 милиона кубних метара гаса дневно, уместо планираних 167 милиона, а потом је упозорила на то да би испорука могла бити додатно смањена на 67 милиона кубних метара гаса дневно. Разлог за то је што сада могу да се користе само три гасне пумпе.

Наиме, немачки концерн „Сименс“ је потврдио да не може да достави гасну турбину за „Северни ток“ после ремонта у Канади због санкција које је та земља увела против Русије, те да компанија тражи решење проблема.

Премијер Италије Марио Драги је смањене испоруке назвао политичком полугом притиска Русије, а објашњења о смањењу испорука због техничких потешкоћа – лажима.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је раније саопштио да „Гаспром“ није унапред припремио никакве акције у циљу смањења испорука гаса у Европу, већ је проблем повезан са турбинама.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал