Молдавија забранила емитовање вести из Русије

Председница Молдавије Маја Санду потписала је закон којим се забрањује емитовање вести из Русије, изјавила је шефица Савета за телевизију и радио Лилиана Вицу на интернет каналу „Рлајв“.

Она је навела да ће закон бити објављен 24. јуна у „Званичном гласнику“, након чега ће ступити на снагу.

„Утврђује се појам дезинформација, што подразумева и много строжије санкције. Ако се чињенице о пласирању дезинформација докажу онда ће компанији бити одузета лиценца на седам година. Обиље дезинформација уочавамо и у предизборном периоду“, рекла је Вицу.

Према њеним речима, ситуација у Украјини је принудила Кишињев да предузме строге санкције.

Парламент Молдавије је 2. јуна усвојио Закон о заштити информативног простора којим се забрањује реемитовање информативних и аналитичких програма и војних филмова из Русије. Забрана која је усмерена на борбу против „стране пропаганде“ је била усвојена и 2017.године, али је у децембру 2020. године укинута на иницијативу Социјалистичке партије.

Тренутно су у Молдавији политичке или војне вести и преноси из земаља које нису ратификовале Конвенцију о телевизијама ван граница Молдавије, укључујући и вести из Русије, забрањене одлуком Комисије за ванредне ситуације.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал