Операција денацификације Украјине: Оперативни извештај 20. јуна (ажурирано)

10:13 Украјински министар спољних послова Кулеба рекао је да чак и ако престане испорука западног оружја Кијеву, његова земља ће наставити да се супротставља Русији и да ће се „борити лопатама“.

09:37 Проучава се питање уласка у луку Мариупољ путничких бродова из Русије. Покретање путничког бродарства са Кримом и Новоросијом може почети 2023. године – директор управе мариупољске луке

09:24 Ученици ослобођене територије Запорошке области моћи ће да учествују у сверуским програмима додатног образовања и такмичењима, изјавио је Владимир Рогов, члан главног савета војно-цивилне управе Запорошке области. у свом Телеграм каналу Раније је објављено да ће школе на ослобођеној територији региона прећи на руске образовне програме.

08:45 Ноћу у Лавову спаљена православна црква. Претходно су на њој стајали натписи „Ђаво ФСБ” и „Путинова кућа”. Након што се настојатељ храма, упркос бројним претњама, није одрекао Московске патријаршије, црква је уништена.

07:28 Главна ствар из извештаја Оружаних снага Украјине: У правцу Харкова главни напори руске војске били су интензивно артиљеријско гранатирање подручја положаја Оружаних снага Украјине у зони насеља Казачја Лопан, Мали Проходи, Дементјевка, Петровка, Верхни Салтов, Рубижне и околина града Харкова;

– на славјанском правцу артиљерија и МЛРС гађали су положаје Оружаних снага Украјине у области насеља Чепољ, Пришиб, Протопоповка, Болшаја Камишеваха, Дубровноје, Вернопоље, Мајак, Курулка, Богородично, Мазановка, Краснопоље;

– наставља се гранатирање јединица Оружаних снага Украјине на северодоњецком и бахмутском правцу;

– на Лиманском, Авдејевском, Кураховском, Новопавловском и Запорошком правцу руска војска покушава да спречи прегруписавање јединица Оружаних снага Украјине.

Генералштаб Оружаних снага Украјине одлучио је да скромно прећути губитак контроле над селом Метелкино, напредовање руских трупа у правцу Лисичанск, масовну погибију генерала и официра на командном месту у Дњепропетровској области. .

04:51 Зеленски је рекао да би Русија могла да појача нападе ове недеље. Руска војска се спрема да делује активније. Конкретно, Оружане снаге РФ јачају снаге у правцу Харкова и у Запорошкој области, а такође настоје да погоршају ситуацију са горивом у Украјини.

02:21 У Украјини се пољска хуманитарна помоћ појавила у продаји у ланцу супермаркета Ауцхан. Производи без украјинске ознаке.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал