Головченко: Белоруска и руска привреда нису поклекнуле под санкцијама

Белоруски премијер Роман Головченко рекао је да белоруска и руска привреда нису поклекнуле под јармом западних санкција.

„Економије наших земаља нису поклекнуле под притиском санкционог угњетавања колективног Запада, пре свега, мислим на Републику Белорусију и Руску Федерацију, како су предвиђали неки тзв. допринети томе“, рекао је Головченко отварајући у понедељак у Минску састанак Евроазијског међувладиног савета у ужем формату.

Он је напоменуо да су се земље још једном увериле у исправност изабраног вектора развоја, усмереног на евроазијске интеграције.

Головченко је скренуо пажњу на чињеницу да се састанак Међувладиног савета ЕАЕУ одвија у тешким условима, земље морају да се бране у глобалном економском рату. „Уверен сам да имамо све што је потребно да успешно прођемо кроз овај тежак период и да још више ојачамо Евроазијски економски савез“, рекао је Головченко.

Према његовим речима, дневни ред састанка премијера земаља ЕАЕУ обилује важним питањима која одређују даље области рада у оквиру ЕАЕУ. Головченко је изразио уверење да ће стране током састанка наћи решење за сва питања и да ће састанак допринети даљем квалитативном расту евроазијских интеграција.

Поздравну реч је одржао и премијер Киргистана Акилбек Жапаров. Он је захвалио белоруској страни на високом нивоу припреме за састанак, а такође је напоменуо да је ова година веома оптерећена планираним догађајима у оквиру ЕАЕУ. Јапаров је подсетио и на први Евроазијски економски форум одржан у Бишкеку 26. маја.

„Позивам на одговорнију интеракцију, решавање праваца назначених у апелу председника Киргиске Републике Садира Нургожојевича Жапарова шефовима држава – чланица ЕАЕУ, у којем се наводи низ активности, праваца и иницијатива за годину дана. председавање Републике Киргизије“, рекао је Жапаров.

Састанку је присуствовао и руски премијер Михаил Мишустин, који је у понедељак допутовао у Минск. 21. јуна састанак ће бити одржан у проширеном формату.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал