Јапански суд пресудио је да „забрана истополних бракова не крши Устав“ и одбацио захтеве за одштету због дискриминације

Јапански суд пресудио је да забрана истополних бракова у тој земљи не крши устав и одбацио је захтеве за одштету које су поднела три пара који су рекли да им је повређено право на слободну заједницу и равноправност.

Пресуда окружног суда у Осаки је друга одлука по том питању и не слаже се са прошлогодишњом пресудом суда у Сапору који је прогласио забрану истополних бракова неуставном. Пресуде сигналиризају колико је то питање и даље извор подела у Јапану, јединој чланици Групе седам најразвијенијих економија која не признаје истополне заједнице.

У својој пресуди, суд у Осаки је одбацио захтев тужилаца за 1 милион јена (7000 евра) одштете сваком пару због дискриминације са којом се суочавају.

Тужиоци, два мушка пара и један женски пар, су део укупно 14 истополних парова који су поднели тужбе против владе у пет великих градова због кршења права на слободну заједницу и равноправност.

Они су тврдили да су незаконито дискриминисани тако што су лишени истих економских и правних бенефиција које хетеросексуални парови уживају кроз брак.

Групе за људска права су се залагале за усвајање закона о равноправности уочи прошлогодишњих олимпијских игара у Токију, када је међународна пажња била усмерена на Јапан, али је закон поништила конзервативна владајуц́а партија.

Суд у Осаки је саопштио да слобода брака у уставу из 1947. значи само мушко-женске заједнице и не укључује заједнице истог пола, те стога забрана истополних бракова није неуставна.

Бета

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал