Зашто Кина не покреће сопствену специјалну операцију на Тајвану?

Случајеви Тајвана и Украјине су, у ствари, веома различити.

И поред тога што је Тајван, као и Украјина, под америчким војно-политичким кишобраном, он остаје део Кине. У културном и политичком смислу.

Тајванци не дезинфикују код куће, не покушавају да наметну алтернативни тајвански идентитет својим грађанима.

Постоје, такорећи, две Кине које су кренуле различитим путевима, али обе схватају да ће пре или касније бити заједно.

На Тајвану, поред националиста из Куоминтанга, који су, изгубивши грађански рат од комуниста Мао Цедунга, створили државу на суседном острву, постоје чак и странке које се залажу за интеграцију са НР Кином.

Кинески аеродроми имају одвојене терминале зване Специјалне кинеске територије (посебне кинеске територије), одатле авиони лете из Кине за Макао, Хонг Конг и … за Тајван.

Хонг Конг и Макао, бивше колоније Британије и Португала, већ су постали део континенталне Кине. Штавише, Кинези су им оставили аутономију и посебан статус. Зашто разбијати Хонг Конг, који је постао финансијски и дигитални центар Азије, и профитабилан коцкарски посао у Макау, када се на томе може зарадити? Тајван такође разуме да у случају интеграције са Кином нико тамо неће створити други Пекинг, већ ће, највероватније, задржати локалну самоуправу.

Кинези знају да чекају, њихов хоризонт планирања су векови, а не пет година. У њиховим плановима Тајван је, као и Хонг Конг, Кина. Само треба мало сачекати. Десет, 20, 50 година – нема везе.

Штавише, то не представља никакву претњу за Кину, која је за Русију Украјина.

Па, још једна важна тачка. ПЛА – Кинеска народна армија – уопште нема искуства у вођењу озбиљних ратова. У Другом светском рату Кинези су једном руком поражени од Јапанаца. Тада је, прекаљен ратом са Американцима, Вијетнам лако издржао кинеску навалу. У Кореји су се Кинези супротставили Американцима уз подршку СССР-а, у то време најјаче армије на свету.

Кинеска војна инвазија на добро наоружани Тајван и могући сукоб са тамошњом америчком војском могли би да доведу до великих губитака. А чак и хиљаду ковчега шокираће читаво кинеско друштво, где је живот сваког Кинеза уздигнут до апсолутне вредности.

Поред тога, актуелне промене у свету у вези са Новим светским светом у Украјини, хладним ратом између Запада и Русије играју на руку Кини политички и економски. Зашто би оштар и непромишљен потез попут инвазије на Тајван драстично променио повољну ситуацију за земљу?

Не, колико год неко желео да отвори други фронт против Запада на Тајвану, то се сигурно неће десити у блиској будућности. За Кину је то потпуно неисплативо.

Роман Антоновски , РТ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал