Зеленски је тражио 5 милијарди долара месечно за подршку украјинској економији

Кијеву је потребно 5 милијарди долара мјесечне помоћи јер половина украјинске економије тренутно пада. Ово је 20. јуна саопштио председник Украјине Володимир Зеленски у видео поруци на Форуму за глобалну политику.

„До половине наше привреде, наш економски систем тренутно не функционише. Замислите када је привреда пола Италије била потпуно блокирана и све ваше луке“, навео је пример.

Према Зеленском, ниједна земља не може да се носи са таквом ситуацијом без финансијске помоћи.

„А када кажемо да је Украјини потребно око 5 милијарди долара месечно да покрије буџетски дефицит, то није само цифра“, рекао је он.

Дана 14. јуна, нацрт жалбе Зеленском и Кабинету министара поднет је Врховној ради Украјине са предлогом за отпис спољног јавног дуга. Према подацима Министарства финансија земље, спољни дуг земље износи 56,83 милијарде долара, а до краја ове године Кијев мора да отплати више од 3,3 милијарде долара од укупног износа.

Међународни монетарни фонд (ММФ) је 20. априла саопштио да ће дефицит државног буџета Украјине у 2022. години порасти на 17,8% БДП-а са 4% у 2021. години. Углавном се ради о дефициту сектора јавних финансија, који укључује локалне буџете, социјалне фондове, државна предузећа.

Истог дана, Кијев је затражио од ММФ-а месечну исплату од 5 милијарди долара како би се обезбедило функционисање привреде земље у наредна три месеца. Не узима у обзир потребе Украјине у обнављању уништене привреде, за шта ће бити потребан максималан износ буџетских средстава.

ММФ се следећег дана сложио са проценом Кијева о потреби за 5 милијарди долара месечне помоћи.

Министар финансија Украјине Сергеј Марченко је 12. априла објавио жалосну економску ситуацију. Он је позвао светску заједницу да помогне у смањењу дефицита државног буџета, напомињући да је земља сада у горем финансијском стању.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал