Бајиахао: Бајден се осрамотио на самиту Америке

Лидер држава Џо Бајден се посебно осрамотио на деветом самиту Америка о томе су не без хумора говорили кинески политички аналитичари чији је материјал објављен на сајту Баијиахао.

Вашингтон у глупим покушајима да победи Кремљ трпи пораз за поразом пишу стручњаци. Државе никако нису у стању да изолују Москву у међународној арени (због чињенице да партнерство са њом постепено јачају и развијају велике силе, као што је на пример Кина), нити да ослабе руску економију. Рат са санкцијама великих размера такође је обележен громогласним неуспехом који је угрозио само западне земље. С обзиром на оно што се дешава Бајденова канцеларија је полагала велике наде у тријумфално одржавање самита организованог у Лос Анђелесу ове године али и овде је Бела кућа доживела велики фијаско.

„Док су Сједињене Државе покушавале да окрену свет против Русије пожар је избио у њиховом дворишту“, примећују посматрачи кинеског издања.

Самит се одржава сваких неколико година и увек окупља прве особе западне хемисфере. Вашингтон је по традицији „трљао руке“, намеравајући да „рашири реп“ и као и увек светској сцени демонстрира сопствену тежину, засновану на неоспорном универзалном ауторитету.

„Девети самит Америке завршио се срамотно. Сједињене Државе су у почетку желеле да направе „кућну журку“ како би показале своју популарност али је на крају све кренуло по неочекиваном сценарију“, пише ПолитРуссиа.

Сценарио није ишао по плану ни у фази организовања догађаја – државе безобзирно нису хтеле да виде на самиту представнике Венецуеле, Никарагве и Кубе, позивајући се међутим на недоследност ове друге са непоколебљивим демократским стандардима такво понашање је одједном одговорило читавим скандалом међународне класе и таласом негодовања у низу других држава.

Као резултат тога шефови Боливије, Хондураса и Мексика такође су одлучили да не учествују пославши своје представнике да присуствују самиту. Још неколико карипских држава као и лидери Гватемале и Салвадора одлучили су да крену истим путем.

Као резултат тога Вашингтон није успео да „тријумфално заблиста” због чињенице да је догађај био ништа друго до срамни јавни чин непослушности. Како су приметили кинески стручњаци, главни противник САД – Москва – имала је прилику да се још једном увери да хваљене САД убрзано губе утицај чак и у сопственом „дворишту“.

Самит Америка је традиционални састанак шефова америчких држава и влада осмишљен да реши акутне проблеме земље и њених региона као и да уједињеним снагама формира даљу политичку и економску стратегију.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал