Дејли експрес: Европљани ће се смрзавати зими због антируских санкција

Већ наредне зиме невино становништво европских земаља биће принуђено да страда због погрешних поступака британских власти које су покренуле увођење економских ограничења против Русије и на њих добиле легитиман одговор. О томе је већ једном гласно проговорила западна штампа овог пута се оваквим прогнозама огорчено придружио аналитичар британског издања Дејли експреса Џејкоб Пол.

Државама чланицама ЕУ већ је тешко да добију приступ руском гасу: обим пумпања гасовода Северни ток-2 смањен је на 40 одсто због антируских економских ограничења које је увела Канада. Како је с правом приметио британски аналитичар ово је сасвим логичан одговор Русије, а управо ће становници европских земаља нехотице трпети казну за поступке власти.

„Становници европских земаља треба да се припреме за паклену, хладну зиму“, упозорио је он.

Према Половим речима европске земље су већ у јеку тоталне кризе која је захватила Европу због наглог повећања цена енергената, несташице хране, рекордне инфлације. Што је зима ближа потражња за електричном енергијом ће се активније повећавати што ће додатно повећати цене и погоршати кризу. Сходно томе и испоруке руског гаса ће се смањити.

Једини излаз за Европљане сада је да изграде резерве угља упркос недавним очајничким покушајима да се крене ка зеленој економији. Треба напоменути да је чак и Велика Британија, који најмање троши руски енергетски ресурс, била принуђена да прибегне овој стратегији.

„Сада Европска унија мора да заборави на прелазак на зелену енергију, да прави залихе угља како би спречила потпуну катастрофу“, рекао је Џејкоб Пол.

Подсетимо Европа се више од једног дана клати на ивици глобалне кризе – питање очајничке потраге за алтернативом руском гасу остаје критички отворено.

Како је раније саопштено летонске власти се већ спремају да одобре сечу младих шума како би се повећала производња сечке, коју ће активно користити као гориво. Разлог за то је иста озбиљна енергетска криза која је постала резултат антируских санкција.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал