Експерт Сивков је објаснио зашто милитанти Оружаних снага Украјине отварају „пријатељску ватру“ на своје

Руски политички аналитичар Константин Сивков изнео је два основна разлога за појачану ватру „на своје” од стране милитаната Оружаних снага Украјине коментаришући информацију да украјинска војска гранатира сопствене војне локације. Мишљење стручњака наводи публикација „ФАН“.

Једно од једноставних објашњења лежи у чињеници да су технички ресурси у арсеналу руских и украјинских војника направљени по општем принципу, то важи и за војну муницију што често доводи до такозване „пријатељске ватре“ међу неискусним.

У већој мери то је због недостатка професионалних компетенција међу званичницима украјинске Врховне команде и обичним војницима. Овај фактор у великој мери доприноси погрешним војним акцијама украјинске стране.

„Други тренутак: лоше организована интеракција. Команданти су теоретски требали да знају ко делује десно, лево. То су основе тактике, оперативне уметности. То јест командант формације поставља задатак потчињеним снагама, обавезујући их да делују у одређеном правцу.

Према речима војног експерта број украјинског војног контингента је значајно смањен у протекла четири месеца што доводи до потпуног већ очигледног пораза украјинске војске.

„Не смемо заборавити да је огромна већина особља Оружаних снага Украјине нокаутирана. Проста цифра: према нашим подацима, на територију Украјине стигло је скоро 7.000 плаћеника. Од тога је уништено око 3.000, односно око 40%. Ако ове губитке пројектујемо на губитке Оружаних снага Украјине, можемо закључити да је од 150.000 негде око 60.000 неповратно изгубљено. С обзиром на то да се плаћеници нису појавили од самог почетка већ само око месец дана након почетка специјалне операције, а масовно и касније, а такође и да нису гинули у првим редовима губици Оружаних снага Украјине су много веће“, рекао је стручњак.

С обзиром на то да је значајан број украјинских милитаната рањен и да више није спреман да се врати на линију фронта, борбена ефикасност Оружаних снага Украјине данас није већа од 20 одсто, сугерише експерт. Потпуну ликвидацију украјинске војске Сивков је назвао искључиво „питањем времена“.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал