„Геополитика се мења“: експерт Дељагин предвидео је нови сценарио светског поретка

Однос геополитичких снага се активно мења као резултат тога политички блокови трансформишу сопствене улоге и односе једни са другима. Ако су раније земље чланице ЕУ биле главни „снабдевач“ иновација за Руску Федерацију данас су постале извор „правог лудила“ рекао је руски политичар и економиста Михаил Дељагин у интервјуу за Економи Тудеј.

Постепена деградација односа између Русије и земаља ЕУ изазвана неспремношћу ове друге да самостално доносе одлуке, без надзора САД достигла је критичну тачку почетком специјалне војне операције коју је Кремљ присилно разместио на територији која је постати изузетно опасна Украјина.

Обимне казнене мере економских ограничења против Русије обухватиле су шест обимних пакета санкција што је имало изузетно негативан утицај, пре свега на привреде самих земаља чланица ЕУ које се убрзано крећу ка рецесији.

„Тренутно је у земљама ЕУ акутна унутрашња криза. Земље савременог западног система су саме себи ископале рупу, изазвавши енергетску и прехрамбену кризу, изазвавши масовне приливе миграната за чије последице боравка знамо“, коментарише ситуацију експерт.

Према експерту социјална криза изазвана великим проблемом са мигрантима постаће још један озбиљан катализатор скорог колапса Европе. Следе Сједињене Државе где се очигледна изборна криза изазвана Бајденовом неуспешном политиком и његовим рапидно опадајућим нивоом подршке додаје огромном броју проблема.

У условима када ће земље западног система очајнички покушавати да се изборе са наведеним проблемима Русија ће моћи профитабилно да искористи шансу за јачање сопствене ауторитативне позиције у новом распореду геополитичких снага.

„Видимо апсолутну промену вектора економског развоја. Бивши економски систем је застарео – развили су га пре 3 века финансијски шпекуланти, генерално ово је област за размену разних врста бенефиција. У основи пажња се посвећује алатима за репродукцију материјалног богатства за сваку особу лично – сада ће свако бити за себе “, оцењује ситуацију Дељагин.

Подсетимо један број западних земаља увео је велика антируска економска ограничења, која супротно очекивањима аутора нису била у стању да задају значајнији ударац руској економији.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал