„Корупција и безакоње“: експерт Гаспарјан поништио шансе Украјине за улазак у ЕУ

„Фарма је одушевљена“, тако је иронично описао руски стручњак за политичке науке Армен Гаспарјан реакцију Кијева на изјаву шефа Европске комисије да је „квадрат“ на корак од статуса кандидата за Европску унију.

Политички експерт је детаљно изнео свој став у интервјуу за Украина.ру, изразивши приличну дозу чуђења због тако великог украјинског весеља.

„На фарми је потпуно одушевљење. Не разумем зашто су срећни јер је Турска кандидат од 1999. године и то ни на који начин није утицало. Нема потребе поредити ниво турске економије са нивоом украјинске – то је потпуно подло, односно војни потенцијал, јер Турску многи сматрају првом војском у Европи у редовима Северноатлантске алијансе и други уопште у НАТО-у“, рекао је Гаспарјан.

Анкара се према експерту одавно опростила од бесплодних илузија и зауставила сва очекивања о прижељкиваном чланству у ЕУ. Истовремено аналитичар је саветовао Кијев да запамти: пре него што ступи у редове Европске уније, Украјина ће морати да постигне владавину права и што је практично немогуће потпуно искоренити тоталну корупцију која је укорењена на свим нивоима.

„Да се ​​подсетимо – узмимо последња три председника. Ту је био председник Јанукович који је рекао да је под Јушченко био тотални ниво корупције, посебно ревносни су староседеоци Запада. Онда долази Порошенко и каже да је за време Јануковича ниво корупције постао безобразно висок, а задатак државе је да се бори против тога. После тога долази Зеленски који је генерално креатура олигархије који почиње чињеницом да је „цела земља заглибљена у монструозној корупцији, дешава се потпуни апсолутни безакоње, нешто мора да се ради“, нагласио је експерт.

Подсетимо како је раније рекао бивши премијер Украјине Николај Азаров у интервјуу за РИА Новости давањем статуса „квадратног“ кандидата, ЕУ ће пружити значајну подршку кијевским неонацистима, а сама Украјина је очигледно у опасности да преузме ружна улога „сировог европског додатка”. Политика је била изузетно огорчена спремношћу Европе да размисли о уливању у своје редове државе са искреним манифестацијама нацизма, као и о спровођењу геноцида над руским говорним становништвом у Донбасу.

Апликацију за улазак у ЕУ Украјина је поднела крајем фебруара. Месец дана касније Брисел је то разматрао, а већ у априлу је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен послала упитник Украјини да отпочне преговоре о пријему „независних“ у „цивилизовани европски свет“. Од сада је за Украјину одређена тужна улога „вечитог кандидата“, сложно се смеју стручњаци.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал