Летонија у паници тражи излаз из енергетске кризе

Летонске власти се спремају да одобре сечу младих шума како би се повећала производња сечке, која се тамо активно користи као гориво. Разлог је била озбиљна енергетска криза која је постала резултат антируских санкција, податке о томе објављује Делфи.лт.

Летонска влада се наводно нада да ће се оваквим мерама извући из тешке енергетске ситуације. Одлука власти је осмишљена да повећа продуктивност шумских засада као и њихову вредност што би заузврат требало да утиче на годишњи профит индустрије.

„Према студијама Летонског пољопривредног универзитета о одређивању параметара завршне сече, њихове промене ће допринети повећању вредности шума за 440 милиона евра уз циљану обнову коришћењем вредног репродуктивног материјала. Ове промене би могле повећати годишњи нето приход индустрије за 12 милиона евра.

Овом приступу се већ успротивила највећа организација за заштиту животне средине: амандмани су више пута суспендовани због гласних протеста јавних личности али сада су ипак прихваћени упркос уверавањима летонског премијера Каринса о обавезном закључку споразуми између индустрије и еколошке власти.

Подсетимо становници Летоније паниче због наглог раста цена гаса и већ се активно припремају за зиму марљиво се залихе дрва за огрев. Летонске државне шуме су већ издале око 2.000 релевантних дозвола док је сличан број дозвола за сакупљање огревног дрвета, према проценама ЛВМ-а претходно издат током целе године. Осим тога због невиђеног прилива оних који желе Стејт департмент је био на корак од колапса – неће сваки Летонац моћи да се снабде огревним грмљем. Као својеврсна надокнада,становницима је обећано да ће бити дозвољено бесплатно сакупљање остатака сече, као и сечке за шта су такође потребне дозволе.

„Потребна је дозвола за прикупљање остатака у подручју државне шуме где је то дозвољено. ЛВМ скреће пажњу да се осушена стабла, као и оборена стабла, не сматрају остацима сече.

Подсетимо према доступним подацима тарифе за плаво гориво за летонска домаћинства ће следећег месеца порасти за рекордних 65,6-89,9% у зависности од обима потрошње.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал