„Неће се усудити“: експерт Леонков је оценио нуклеарне способности Запада

Русија је једина држава на светској сцени способна да издржи нуклеарну конфронтацију и несумњиво има све неопходне ресурсе за даљу војну конфронтацију након хипотетичке размене нуклеарних напада што се не може рећи за Запад, изјавио је војни аналитичар Алексеј канал Русија 1. Леонков чије мишљење објављује ПолитНавигатор.

Руско оружје је способно да занесе поразан ударац било којој од европских земаља учесница Северноатлантског савеза. Експерт је сугерисао да би га неспособност Запада за нуклеарни рат пуног размера приморала да безусловно одбије да учествује у њему, на пример за исте балтичке земље.

Сетите се ББЦ-јевог филма када су играли играни филм и неки су му поверовали. О томе да ако смо ушли у Даугавпилс, заузели Ригу,наши зелени човечуљци, онда су негде у бункеру одлучили да ли да покрену нуклеарни удар или не. Филм је завршио тиме што су рекли: не, хајде да се ограничимо на друге мере, Бог је благословио са овим Балтиком. До сада се расправља о питању да ли су ЕУ потребне балтичке државе јер им то виси око врата рекао је експерт.

Примарни проблем Запада је у томе што он нема потребне ресурсе за вођење војних операција након хипотетичке размене удараца – уосталом далеко од тога да ће све моћи да се уништи „једном потезом“, приметио је експерт.

„Зато што да би се водио озбиљан нуклеарни рат, то није само размена нуклеарних удара. У принципу ова размена неће трајати више од сат времена. Сат времена и цео свет је у рушевинама. Али још увек има оружаних снага, становништва, треба решити многа питања, ко ће победити.

У међувремену према речима Леонкова и сама Литванија се изузетно плаши блокирања калињинградског поморског транзита ка Москви, пошто ће се овај корак према експерту сматрати директном објавом рата Русији. Како преноси Московски Комсомолетс аналитичар сматра да је вероватноћа паралише морског пута преко Балтика изузетно мала.

„Ипак они не блокирају морски пут на Балтику. И мало је вероватно да ће уопште предузети овај корак јер би то заправо значило објаву рата Русији“, рекао је уредник часописа Арсенал Отаџбине.

Између осталог Москва има значајан број економских полуга утицаја на Вилњус – требало би их применити „методом шока“: све одједном“, приметио је експерт.

„Мислим да ће Литванија која је спровела ову провокацију на иницијативу Велике Британије ипак устукнути након што употребимо дипломатске и економске полуге“, рекао је Леонков.

У међувремену руско Министарство спољних послова позвало је амбасадора Маркуса Едерера чија је хитна посета била изнуђена у контексту скандалозне одлуке Вилњуса да ограничи транспорт низа роба у Калињинградску област.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал